Artikler

Les Savy Fav – en uhøjtidelig tilgang til musikken

Les Savy Fav er et specielt band med en uhøjtidelig tilgang til deres musik, som både er løs og legende og stram og gennemtænkt. Bandets seneste afkast, Inches, er et endeligt realiseret projekt, som de har arbejdet på i godt og vel ni år. (12.08.04)

Les Savy Fav har en pietetsløs tilgang til musik. Tag blot navnet: Det har en svag hentydning af fransk, men det er, når alt kommer til alt, et kaldenavn uden decideret betydning. Bandet betragter dog selv navnet som meningsfuldt uden en specifik pegefinger. En sådan definition kan også hæftes på bandet selv, som af alverdens musikmagasiner er blevet beskrevet som et guitar-baseret band med en postpunket, minimalistisk kant, og sammenligninger med andre bands er for talrige til at blive opsummeret her.

Les Savy Fav er et specielt band med en uhøjtidelig tilgang til deres musik, som både er løs og legende og stram og gennemtænkt. Bandets seneste afkast, Inches, er et endeligt realiseret projekt, som de har arbejdet på i godt og vel ni år.

Ni covers, ni singler
De fire medlemmer i Les Savy Fav sad tilbage i 1995 og tegnede et pladecover på en serviet, som de dernæst delte i ni stykker. Planen var, at hvert stykke skulle repræsentere et 7″-singlecover, og hver af de ni singler skulle udgives på forskellige indie-selskaber. Det samlede puslespil af det oprindelige design og kompilationpladen på baggrund deraf hedder Inches.

Det er blevet til i alt 18 sange, der på udgivelsen bliver ledsaget af en DVD, der blandt andet viser højdepunkter fra Les Savy Favs energiske liveshows, og samlet dokumenterer Inches udviklingen af et ambitiøst, ungt band.
Sangene er sorteret i omvendt kronologisk rækkefølge med Meet Me in the Dollar Bin (b-siden af den niende 7″) først som det nyeste materiale og Rodeo (a-siden af den første 7″) sidst som det ældste materiale. Som Inches skrider fremad, kan man høre, hvorledes Les Savy Fav “ind”vikler sig; fuldt udviklede idéer gror ind i sig selv, og sidst på pladen kan man høre små støjende vækster. Lytteren er inviteret til at blive en del af denne specielle indskrænkningsproces.

Siden 1995 har Les Savy Fav udgivet tre fuldlængder, 3/5, The Cat and the Cobra og Go Forth, samt en enkelt EP, Rome. Inches er dog den type plade, som bandet har skrevet på, lige siden de blevet dannet. Bandet kan dagen i dag smågrine af den fra begyndelsen ambitiøse plan om at udgive en singlekompilation fremfor som nyt band at komme ud og spille nogle livejobs.

Les Savy Fav opdagede ganske hurtigt, at alle i bandet havde deres egen foretrukne tilgang til indspilninger. Og med Inches havde de ingen deadline at arbejde mod. Derfor gik alt i deres eget tempo i en masse mindre studier rundt omkring i hjemlandet.

Ideel introduktionsplade
For de dedikerede fans, som har samlet 7″erne i den rækkefølge, de blev udgivet, giver Inches muligheden for at lytte til sangene i den sammenhæng, som bandet hele tiden har tænkt dem. For flertallet af lyttere forventer Les Savy Fav dog, at Inches vil give en frisk og introducerende indsigt i bandet. Rent ud sagt er Inches den ideelle introduktionsplade til de, der aldrig har lyttet til Les Savy Fav.

Og hvad kan så forvente at lægge ører til? Seth Jabours huggende guitarspil sammenfiltrer melodier og dissonans, mens trommeslager Harrison Haynes holder det energiske grundlag dansende i takt med Syd Butlers stilistiske baslinjer. Dette giver masser af plads til frontmand Tim Harringtons optrædener med befalinger til sit publikum om at synge og citere historier om entropi kontra evolution, klarhed kontra forvirring eller at blive oppe hele natten kontra sove hele dagen – der er rigeligt med kontrastforhold at hive fat på.

En fastholdt indie-mentalitet
Les Savy Fav har altid været et band for fansene. De har altid været den type band, der er gået egne veje… på den gammeldags måde med at turnere og indspille. Og de står med deres fødder plantet solidt på jorden. De svarer altid på deres emails. De har fastholdt deres indie-mentalitet og har udsolgte koncerter, hvor end de tager hen – uden at have hverken et stort selskab, radio eller MTV i ryggen.

Med samme mentalitet in mente dannede Syd Butler Frenchkiss Records, hvor Les Savy Fav kunne udgive deres plader. Selskabet er med tiden vokset og er nu et sted, hvor de indviede bands kan få fuldstændig kunstnerisk frihed. Selskabet opfordrer til åbensindet musik og betragter hvert band en ligesindet stemme omkring bordet.

Individuelt er hvert medlem i Les Savy Fav kunstnerisk søgende, også uden for musikkens rammer. Syd Butler sidder ved roret hos Frenchkiss Records, Seth Jabour er illustrator, Harrison Haynes er maler, og Tim Harrington har et tekstilfirma. Medlemmerne i Les Savy Favs respektive dedikation til kunsten må siges at styrke deres kollektive, musikalske familie.

Læs også Undertoners anmeldelse af:
Les Savy Fav: Inches

Leave a Reply