Plader

Alex Delivery: Star Destroyer

Skrevet af Kristian Holgersen

Det tager mig kun omkring 400 ord at kalde Star Destroyer for en af de bedste plader i år. Alligevel er der plads til forbedringer, når Alex Delivery fra Brooklyn giver den som moderne progrockere.

Alex Delivery er ikke som navnet antyder en solist, men derimod et band fra Brooklyn. Sammen har de indspillet et af årets bedste plader, som de storladent kalder Star Destroyer. Musikken er tydeligt inspireret af den tyske krautrock fra 70’erne, som især blev profileret af bands som Faust og Neu! Det er de maskinelle udtryk hos de tyske forbilleder, Alex Delivery låner, og de blander dem med mere traditionel små-kaotisk indierock. Det får de en spændende popplade ud af, som vinder på sin overdrevne måde at levere sangene på.

Det glimrende åbningsnummer “Komad” viser vejen frem for det unge band. Hvad der starter som en lidt rodet popsang med skæve vokaler, skifter via et metallisk mellemstykke over til en sand triumf af tindrende monotone trommer og keyboards der burde vække dansebæstet i enhver.
Sangen varer over 10 minutter, men taber ikke sin intensitet eller kraft. Når det er slut, sidder man faktisk mest tilbage med følelsen af at have hørt en hitsingle med nogenlunde normal længde.

“Scotty” lyder nærmest som en grotesk krigssang. Smadrende guitarlyde falder som bomber i musikken og fører tankerne hen på lydsporet til en tysk bunker under første verdenskrig. Der er en kompromisløshed over fremførelsen, der får Alex Delivery til at falde ud fra mængden. Tingene bliver gjort fuldt ud, hvilket også kan ses på listen af sange, hvor et par af dem kommer over de magiske 10 minutter.

Desværre virker det kompromisløse koncept begge veje. Fordi bandet lader musikken flyde så meget, betyder det også at de uinteressante sekvenser i musikken får uholdbart meget plads.
Hvis alle sangene på pladen var af samme stof som “Komad”, ville Star Destroyer være et sjældent mesterværk. Det er de desværre ikke, men magien popper op flere steder i musikken. Bedst er bandet i overgangene fra de kaotiske stykker med sang til de stramme rytmiske passager, som bliver fremført så overbevisende, at det leder tankerne hen på læremestrene i Neu!.

Star Destroyer er forholdsvis kort, men alligevel indeholder den lidt for mange døde perioder. At overgangene til de spændende stykker i musikken, virker ekstra gode af den grund, er lidt et dilemma. Det er lidt som at få sin julegave et par dage efter juleaften. Forventningens glæde er ikke altid den bedste, så næste gang må medlemmerne i Alex Delivery stramme op, hvis de gerne vil lave den kæmpe store plade, de bestemt har evnerne til.

★★★★½☆

Lyt til “Komad”:
[audio:http://www.scjag.com/mp3/jag/komad.mp3]

Leave a Reply