Artikler

Undertoners guide til Levitation 2016

Skrevet af Daniel Niebuhr

I år sender Undertoner en anmelder til den amerikanske festival Levitation, som tidligere hed Austin Psych Fest, hvor bl.a. Brian Wilson, Animal Collective, Ween og Oneohtrix Point Never optræder. Inden da ser vi nærmere på, hvad Levitation 2016 er for en størrelse.

Levitation logoOpdatering 29. april 2016: Levitation 2016 er desværre blevet aflyst på grund af farlige vejromstændigheder i lokalområdet. Festivalen skriver: »Due to safety concerns regarding dangerous weather, Levitation 2016 has been canceled. This decision is heartbreaking, but it’s a decision officials have made for the safety of festival attendees, and safety is our first priority. We’ve been working with county officials trying to find a way to carry on, but at this point the decision has been made, and it is beyond our control. The cancellation is due to dangerous weather conditions in the forecast combined with weather complications to the grounds and the Colorado River. We are completely devastated. We have been working for a year, looking forward to this weekend and seeing you all at the ranch. We know that many of you traveled from far away, and that this news is extremely disappointing for everyone.«
________________________________________________________________________________

I år sender Undertoner en anmelder på festivalen Levitation i Austin, Texas for at høre nogle af de spændende store og små bands, der ikke gæster Danmark i 2016 – og for at tjekke formen på dem, der gør. Inden der ryger koncertanmeldelser hjem fra Texas, ser vi nærmere på, hvad festivalen er for en størrelse og hvilke navne, der præsenteres i år.

Fra Austin Psych Fest til Levitation
Festivalen Levitation bar indtil i fjor det mere generiske navn Austin Psych Fest og startede egentlig som en mindre endagsfestival med 10 bands til ære for de udsyrede vibrationer, der længe havde strømmet ud fra hjertet af Texas. Men når The Reverberation Appreciation Society fra 29. april til 1. maj 2016 slår dørene op for niende udgave af Levitation, er titlen som verdens mest berømte og imødesete psykedeliske musikbegivenhed for længst slået fast.

Det skyldes ikke mindst Levitations konstante evne til at tiltrække de største navne inden for bevidsthedsudvidende musik og psykedelisk rock til Austin, som gennem de foregående år har haft besøg af bands som The Brian Jonestown Massacre, Loop, Os Mutantes, The Raveonettes, 13th Floor Elevators samt stamgæsterne The Black Angels, der også er på programmet i år.

Levitations succesbølge var samtidig ikke længe om at sprede sig til især det europæiske festivallandskab, der hurtigt så den ene Psych Fest efter den anden skyde frem i byer som Liverpool, Oslo og København og blomstre foran et talstærkt publikum, der dannede fælles front under paraplybegrebet psych − et begreb, der nok kan betegnes som noget udvandet den dag i dag.

For hvor psych i Levitations spæde år mest dækkede over de i høj grad guitarbårne bands, der ikke var blege for at skrue op for hverken flanger eller reverb, er Levitations musikalske landskab de seneste par år begyndt at spænde både vidt og bredt, hvor både Tuareg-rock fra Tinariwen og Terakaft, østlige toner fra japanske Kikagaku Moyo og Bo Ningen samt mere elektronisk baserede optrædener fra blandt andre Animal Collectives Panda Bear har været på programmet.

Hovednavne på årets festival
I år har hele 62 navne sluttet sig til Levitations program, der toppes af tidligere Beach Boys-frontmand Brian Wilson, der hiver hele den mesterlige Pet Sounds-plade, som i år tilmed kan fejre 50-års jubilæum, med til Carson Creek Ranch. Wilson gæster desuden Europa senere på foråret, og til september kan han endda opleves i Værket i Randers.

Et af festivalens andre hovednavne, der til gengæld ikke ser ud til at lægge vejen forbi Danmark de kommende måneder, er Animal Collective, der tidligere på året udsendte deres 10. og noget skuffende album, Painting With. Kollektivet, der nok engang må undvære Josh Dibb alias Deakin, turnerer ganske vist Europa tyndt i både april, juni og september, men har altså ikke kunne opleves på en dansk scene siden Roskilde Festival 2013.

Øverst på plakaten finder man også Ween med multiinstrumentalisterne kaldet Gene og Dean i front. Egentlig trak de stikket nytårsaften 2011, men sidste efterår kunne den genreblandende, lige dele komiske lige dele bizarre duo med band så annoncere, at de vender tilbage i 2016, hvilket blandt andet bringer dem forbi Levitation, hvor de hører til blandt sværvægterne på plakaten.

Elektronisk, tungt og bredt
I år er der samtidig blevet gjort mere plads end tidligere til den elektroniske musik, og dét med nogle af de mest sublime, eksperimenterende kunstnere fra de afkroge. En af dem er Flying Lotus, der anført af sin seneste udgivelse, You’re Dead, tilbage i august var udset til at give en audio/visuel totaloplevelse i Vega som en del af Strøm Festival, men desværre måtte aflyse. Siden da har man forsøgt at flytte koncerten til 2016, men der er fortsat intet nyt fra den front.

Oneohtrix Point Never, med det borgerlige navn Daniel Lopatin, er ligeledes at finde på årets Levitation-program. Så sent som i februar gæstede han DR Koncerthuset i forbindelse med ElectriCity, og tilbage i november udgav han den både betagende og skizofrene Garden of Delete, der markerede et skridt på vej mod et mere støjende udtryk, men som heller ikke var bleg for at læne sig op ad hans tidligere, simple og arpeggiatorfyldte værker.

Vil man derimod have det så tungt som det overhovedet kan blive, leverer både Roskilde-aktuelle Sleep og de kutteklædte Sunn O))), der akkurat som Oneohtrix Point Never ovenfor gæstede DR Koncerthuset i fjor, apokalyptiske og massive stoner- og doomriffs – endda i løbet af samme aften, hvor man tilmed også kan se Sonic Youth-medlemmerne Thurston Moore og Lee Ranaldo optræde med hver deres soloprojekt.

Væk fra de vestlige breddegrader har Levitation også booket seneste skud på stammen inden for den genre, som mange ganske utiltalende har døbt ørkenrock/blues, men som i sin enkelthed har sine rødder blandt tuaregfolket. Det drejer sig om bandet Imarhan, hvis frontmand, Moussa Ben Abderahmane alias Sadam, ovenikøbet er fætter med Eyadou Ag Leche fra sjælefrænderne i førnævnte Tinariwen. Imarhan albumdebuterer i slutningen af april og gæster desuden Lille Vega den 23. maj.

Alsidigheden ved de brede, musikalske rammer og genkendeligheden ved mange af gengangerne og de ”klassiske” psychnavne er først og fremmest Levitation 2016s styrke, og har man mod på at tage den transatlantiske rejse, er der stadig billetter til salg til, hvad der uden tvivl kommer til at blive et overdådigt tagselvbord for fans af de mere ukonventionelle og udforskende dele af genrespektret. Se hele programmet her.

Leave a Reply