Singlr

Fredagssinglr: MorMor – Outside & Mørtel – Åh Saliva

Foto: Micaiah Carter
Skrevet af Bitten Kjærgaard

I dag har vi to ganske forskellige singler på programmet. Canadiske MorMor og danske Mørtel. Begge numre trækker dog på psych-genren, men med helt forskellige resultater

Det nye stjerneskud straight out of Toronto MorMor udgav i sidste uge anden single “Outside” fra sin kommende EP.

MorMor er for alle os, der elsker indie-pop. Det er smukt, det er melankolsk. Og det er ikke kedeligt. Det er det ikke, fordi melodien er yderst ørehængende, og fordi Seth Nyquists vokal er stærk. Og mest af alt fordi teksten rummer en dybde og ja melankoli, der står i kontrast til det poppede og giver det kant. Nyquist har selv skrevet, indspillet og produceret musikken.

Om nummeret siger MorMor:

»Outside’ was written at a time when I was quite isolated. I’ve always felt rather alienated, so I wanted to ensnare that feeling and make it my own.«

Nummeret indledes med en akustisk guitar forrest i lydbilledet, bygges op og klimakser med synthflader, der er luftige og derfor giver plads til Nyquists falset. Genremæssigt bevæger MorMor sig i passager overmod psych-pop, når synthfladerne får mere plads og trommer går i baggrunden. Sammen med vokalen giver det en dream-pop feeling, der dog stadig er forholdsvis upbeat.

MorMor udgav i 2018 EP’en Heaven’s Only Wishful. Efterfølgende udgav han singlen “Pass The Hours” og er altså nu klar med anden single. Han er netop startet på en omfattende tur i USA og Europa, men han kommer desværre ikke forbi Danmark (som det ser ud på nuværende tidspunkt).

Danske Mørtel varsler også nyt album og er i denne uge ude med anden single “Åh Saliva”. Mørtel udgav i 2016 albummet Blitz og holder meget godt stilen. Dog læner det nye udspil sig mere over mod psych-rocken. Det er stadig Andreas Hjertholms særprægede vokal, der fylder mest i lydbilledet, men bag den ligger et smukt musikalsk tæppe, hvor især guitaren har en velfortjent fremtræden plads. Musikken er med til at ‘stabilisere’ nummeret, så vokalen, som dog er særpræget på den gode måde, ikke løber af med nummeret. “Åh Saliva” er klart det mest interessante danske musik, undertegnede har fået tilsendt i sin mailboks i denne uge. Det skiller sig ud, det er lo-fi, dog velproduceret og det er rart, at det ikke er for poleret. Med på holdet er bassist Peter Esben Kofod (Scarlet Chives), trommeslager Fillip Danstrup (Atomfax), guitarist Morten Ammitzbøll (Gladys) og cellist Line Felding (Cody).

Om nummeret siger Mørtel selv:

»I den græske mytologi bliver Ikaros straffet for at flyve for tæt på solen. Sjældent hører vi mytens anden vigtige pointe om, at man heller ikke skal flyve for lavt. For måske ligger glæden gemt i livets balancekunst og ikke i vores trang til at fremhæve eller fornedre hinanden. Og måske er lykken ikke mere end et par løgringe væk.«

Højtflyvende? Ja, men alligevel tiltrængt. Dejligt.

 

Flere singler? Så kast dig over vores Spotify-playliste dedikeret til vores Fredagssinglr. Den opdateres løbende, så giv den et ‘follow’, og få nem adgang til Undertoners udvalgte Fredagssinglr.

Leave a Reply