Koncerter

Roskilde Festival 2012: The Cure, 05.07.12, Orange

Læg et bagkatalog i særklasse, en stadig lige gribende weltschmerz-vokal, et band sammenspillet til perfektion og et lykkeligt publikum sammen, og du har torsdagens tre timer lange The Cure-koncert.

The Cure har de seneste år dyrket maratonkoncerter, og Roskilde-gæsterne i år skulle ikke snydes. I hele tre timer spillede bandet, hvad der må kaldes en overlegen fremvisning af et bagkatalog i særklasse.

De sortklædte, midaldrende engelske herrer med den evigt melankolske Robert Smith i spidsen åbnede showet i ophøjet ro med “Open” fra en af karrierens milepæle, albummet Wish, og derefter forkælede de ellers publikum med den ene dystre, mørke perle efter den anden. De kom gennem hele The Cure-skatkammeret, fra karrierens tidlige postpunkede numre som “Primary”, “A Forest” og “A Hundred Years” over synthpop i en heftig udgave af “The Walk” til de smukke, storladne, altid sørgmodige ballader, hvor især klassikeren “Pictures of You” gjorde lykke. Der behøvedes ingen nærmere introduktion mellem numrene, og det var en sand fryd at opleve, hvordan det ene pletskud afløste det andet.

For ikke at glemme ekstranumrene, der var et rent triumftog for fans af bandets 80’er-hits (læs: undertegnede) som “The Lovecats”, “Close to Me” og den herligt hysteriske “Why Can’t I Be You?” fra det ofte oversete Kiss Me Kiss Me Kiss Me-album.

Robert Smith er ikke helt ung længere, men det glemmer man hurtigt, når man oplever manden stå på en scene tre timer i træk og synge med sin særegne og fuldt intakte weltschmerz-vokal, der ikke svigter på noget tidspunkt. Det foregår stadig i fuld makeup og touperet hår, og selvom Smith aldrig har været nogen særligt snakkesaglig hyggeonkel på en scene og i øvrigt er forfatter til utallige sangtekster af en i sjælden grad depressiv ånd, optrådte han aldeles overskudsagtigt med både smil på læben og lidt underholdende dansetrin undervejs.

Læg dertil en perfekt afstemt lyd, et knivskarpt band og et hengivent publikum, og du har en koncertoplevelse, hvor alt går op i en højere enhed.

★★★★★★

Om skribenten

Nina Ulrich Østergaard

 

Biografi:
Første musikalske åbenbaring fandt sted, da jeg som syvårig blev voldsomt forelsket i The Beatles, særligt Paul McCartneys bløde ansigt anno 1964, som jeg skrev meget om i min dagbog med sirlig skråskrift. De har fulgt mig lige siden – hvis man ser bort fra en gylden, præpubertær periode i 90'erne, hvor pigeværelsets vægge var tapetseret med Backstreet Boys. Siden har jeg været igennem de obligatoriske teenagefaser med britpop, grunge, punk, hææævy metal, garagerock, shoegazer og følsom indiepop. I dag hører jeg det meste og er bestemt heller ikke bange for en god popsang. Har et utrolig svagt punkt for Sonic Youth, Nikolaj Nørlund og ABBA (mit sene ungdomsoprør).

 

Fem evige favoritalbums:
Sonic Youth: Alt fra 1985-1990
My Bloody Valentine: Loveless
Cocteau Twins: Treasure
Stina Nordenstam: And She Closed Her Eyes
The Cure: Disintegration

 

Fem favoritter lige nu:
Alice Boman: EP II
Yumi Zouma: EP
Beastie Boys: Paul's Boutique
Sun Kil Moon: Benji
Joni Mitchell: Hejira

4 kommentarer

Skriv et svar