Koncerter

Roskilde Festival 2016: Fox Millions Duo, 01.07.16, Gloria

Koncerten med Fox Millions Duo kunne have været en af de avantgardeoptrædender, hvor man skal væbne sig med en hvis tålmodighed. Det var det heldigvis ikke.

Fox Millions Duo-800pxDe af os, der var så heldige at opleve koncerten med Ex Eye på Gloria i går, følte os draget tilbage mod samme scene i dag klokken 14.30, hvor Fox Millions Duo gik på. Trommeslager Greg Fox indgår nemlig i begge konstellationer og begik for under 24 timer siden en kraftpræstation af en koncert med førstnævnte. I eftermiddag gjaldt det så den eksperimenterende trommeduo, han har med Kid Millions.

De to trommeslagere træder afslappet på scenen og henvender sig uformelt til publikum udenom mikrofonen; »Hey guys.« Derefter sætter de sig midt på scenen ansigt til ansigt med en lilletromme imellem sig. De kigger hinanden i øjnene, tager en dyb indånding og ruller så et bølgende tæppe af lilletrommeslag i gang – slagene ligger så tæt, at man kun lige akkurat kan skelne en puls i det finmaskede væv. Det er kun fordi, de to trommeslagere udforsker, hvordan de små variationer, som de indarbejder, smyger sig omkring hinanden som i dialog, at man kan adskille deres slag. Fox trykker på en knap ved siden af sig på et bord pakket med elektronisk udstyr og tænder for en trigger på lilletrommen, der iværksætter en langsomt stigende syndflod af elektroniske slag og et bagtæppe af knitrende pludren. Resultatet lyder som en blanding af nyere avantgarde-jazz og Autechreinspireret IDM.

Selvom det er intenst, står jeg og klargør mig på, at dette kunne være en af de avantgardekoncerter, hvor man skal væbne sig med en hvis tålmodighed. Jeg tager heldigvis fejl. For før jeg har tænkt tanken til ende, hører nummeret op, og Fox tager plads bag to Moog synthesizere på det føromtalte udstyrsfyldte bord. Henover et par brummende harmoniske synthflader påbegynder Millions nu en jazzet trommesolo, og lyduniverset er helt forandret. Efter dette beherskede indslag sætter begge trommeslagere sig ved deres respektive trommesæt og igangsætter synktront hver deres eksplosive solo. Trommerne smelter sammen i en overophedet grød af slag, der hagler nedover det fremmødte publikum. Bedst som det hele koger fuldstændig over, afbryder de simultant deres spil og fører mikrofonen op til brystet og afspiller således deres travle puls igennem højtalersystemet. Efter at have optaget deres hjerteslag som loopede spor, fører de mikrofonerne hen på hver deres bækken, som de så anslår så hårdt, at mikrofonen overstyrer i skarpe støjflader. Koncerten har udviklet sig til ren harsh-noise.

Bedst som jeg tænker, at jeg har gennemskuet konceptet, tager de røven på mig. Efter et kort ophold sætter Fox et backtrack med et melodisk synthriff i gang. Henover spiller de to trommeslagere et simpelt 4/4 dele groove, og de lyder pludseligt som et synthrock-band. De holder en fælles puls, men ruller ind og ud af hinandens fills, og det er både dansabelt og rytmisk inciterende.

Det var meget sjældent, at Fox fremviste sine metalfærdigheder, som han er så kendt for fra Liturgy, og selvom det ekvilibristiske solospil, som også Millions udviste, var både imponerende og varieret, var det mere spændende at se ham boltre sig i Ex Eyes stramme kompositioner. Men jeg glæder mig til igen at se ham i morgen 16.15 på Pavilion med Guardian Alien. Travle mand!

★★★★½☆

Skriv et svar