Nyheder

November-koncerter I: Welchs græskar-katastrofe med Malk og Maus under byen

Skrevet af Camilla Grausen

Værsgo! En frisk omgang koncertanbefalinger til første halvdel af november, der bl.a. byder på to ture i teatret og en på kunstmuseum.

Novembers koncertprogram kan godt være stolt af sig selv. I denne måned kommer mange store, internationale navne til landet, og sørme om ikke der også er interessante turneer med danske bands i gang. Og det endda bare i månedens første to uger.

Takket være de nye, unge medlemmer i The Smashing Pumpkins er bandet begyndt at putte fine tegninger af fugle på sine pressebilleder.

Fredag den 4. november kan man starte i landets smukkeste koncertrammer på Det Kgl. Teaters Gamle Scene, hvor amerikanske Gillian Welch giver koncert. Welch er kendt for sin klare røst og sangskrivning inden for singer/songwriter og americana, og hun er nu tilbage efter otte års pladepause med albummet The Harrow & the Harvest, der traditionen tro er baseret på Welchs stærke, fortællende sangskrivning, et nedbarberet lydbillede med akustisk guitar og banjo – og ikke mindst stemmen. Der er stadig billetter at få til koncerten via Det Kgl. Teaters hjemmeside.

Dagen efter, lørdag den 5. november, er der to koncerter med store internationale navne at vælge imellem i det københavnske – hvis det da ikke lige var fordi, der for længst er udsolgt til begge. Det gælder både Bon Iver i Falconer Salen på Frederiksberg og The Smashing Pumpkins i Den Grå Hal på Christiania. Det er nemlig ikke kun Nirvanas Nevermind og Pearl Jams Ten, der har 20 års jubilæum i år, det gælder også The Smashing Pumpkins’ debutalbum Gish. Siden da har bandet, med Billy Corgan som den altoverskyggende leder, været grueligt meget igennem, blev genforenede og gav koncerter igen i 2008 – f.eks. i Valby Hallen, og den dag i dag er Corgan det eneste oprindelige medlem af bandet, der stadig er om bord – nu sammen med tre yngre musikere. Senere på året udgiver Corgan og co. albummet Oceania, der er en del af den i alt 44 numre lange storudgivelse Teargarden by Kaleidyscope, som udgives fortløbende, og som nu bringer Verdens Bedste Rockband anno ca. 1996 til Danmark. Hør om de stadig er det – eller bare noget derhenad, hvis du har billet.

Hvis du ikke fik billet til Bon Iver eller SP – og du desuden befinder dig i omegnen af Aarhus – skulle du i stedet tage i Studenterhuset og høre Marybell Katastrophy. Det danske, elektroniske avantgardepop-orkester starter nemlig en novemberturné samme aften, altså den 5. Til de ti koncerter vil Marybell Katastrophy spille numre fra deres kommende album, som koncertgæsterne desuden får en gratis, digital ‘pre-release version’ med hjem af. Til mange af koncerterne vil der oven i hatten være medvirkende fra lokale kor, denne aften i Aarhus fra AAK Koret, der består af hele 90 medlemmer. Om der er plads til alle på scenen, må du finde ud af den 5. november – ellers kig forbi når bandet spiller i resten af landet, f.eks. på Beta i København den 10. Du kan desuden varme op med Marybell Katastrophys musikanbefalinger til Undertoner her, hvor de resterende koncertdatoer også kan ses.

Der er nok rigtig mange fans af dansk hiphop og/eller skøre, opfindsomme tekster, der har glædet sig til, at dagen oprandt, hvor Malk de Koijn omsider skulle på tour igen. Nu hvor Tue Track, Geolo G og Blæs Bukki er tilbage med albummet Toback to the Fromtime, går touren snart i gang: Både den 4. og 5. spiller Malk de Koijn på Voxhall i Aarhus, den 11. på Skråen i Nordkraft i Aalborg, den 12. på Posten i Odense – inden de fylder Tap 1 i København senere på måneden, nemlig den 25. og 26. november.

Fredag den 11. november er der god grund til at betræde de bonede gulve i Kunsthal Charlottenborg i København, for her optræder John Maus, der netop har udgivet albummet We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves. På albummet vendes og drejes popmusikken i Maus’ intellektuelle vridemaskine og ender, ifølge Undertoners anmelder, med at kunne præcis det, den bedste popmusik kan. Koncerten arrangeres af dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der har arrangeret en række koncerter, som de kalder AUDIO:VISUALS, hvor musik og visuel kunst mødes. Derfor optræder Maus sammen med videokunstneren Jennifer Juniper Stratford samt ikke mindst med det amerikanske band Gary War og danske Girlseeker.

Det er i samme serie under CPH:DOX, at Under Byen, som vi tidligere har fortalt, optræder med tre koncerter på Teater Grob på Nørrebro. Det sker søndag den 13., mandag den 14. og tirsdag den 15.

Der skulle altså være nok at gå om bord i i første halvdel af november, og det er endda uden at have nævnt koncerterne med hhv. Fleet Foxes den 10. og Elbow den 11. i Falconer Salen, Ryan Adams i Musikhuset Aarhus søndag den 13. november eller James Blake (de unge siger, han skulle være så god!) i Store Vega mandag den 14. november.

Du kan som altid følge med i hvilke koncerter, Undertoner ellers kan anbefale, i koncertkalenderen.

Leave a Reply