Nyheder

August-koncerter II: It’s Alive! Oppenheimer bruger lazer mod Hammershus i koldt spil

Skrevet af Camilla Grausen

Har alle godt af en tur til Thy? Hvem er Oppenheimer? Skinner solen altid til koncerter på Bornholm? Og hvem kan fylde Parken? Find (måske) svar på disse spørgsmål blandt Undertoners udvalgte koncerter i anden del af august.

Her i den officielle sommers sidste to uger er det heldigvis ikke slut med småfestivalerne i det ganske, danske land. Vi hører endda hvordan de trækker kulturen og musikken ud til landets yderområder, og det kan vi på Undertoner rigtig godt lide. Derfor er der også festivaler både i Nordjylland og på Bornholm at finde blandt Undertoners anbefalinger til anden halvdel af august.

»Vi tror på, at verden har godt af en tur til Thy.« Sådan skriver Alive Festival i Thy selv. Og de ord tør vi godt tro på. For i Thy, nærmere betegnet Thisted, løber Alive Festival af stablen for fjerde gang fredag den 17.og lørdag den 18. august med rundt regnet 20 koncerter på to scener. Her kan du opleve stærke, danske navne som electrorockerne i Spleen United; Ulige Numre, der for nylig imponerede på Roskilde Festival; det otte mand (dreng) høje shoegazeorkester Waldo & Marsha, som også var første band i rækken af ‘Undertoner præsenterer…’-koncerter samt kvalitetsstøjrock fra de tre damer og en enkelt herre i Holstebro-bandet Darling Don’t Dance. For bare at nævne nogle stykker fra programmet, som du kan se her.

Major Lazers opfattelse af sig selv. Få en intergalaktisk, actionpacked oplevelse med ham i Vega eller på Train.

Lørdag den 18. august er der imidlertid også festival lidt mere sydpå i Jylland, i en by, folk kalder Aarhus. Her lægger Voxhall lokaler til, når Oppenheimers Eftermiddag præsenterer fremadstræbende, nye musiknavne, hvoraf de fleste endnu står uden pladeselskab. Oppenheimers Eftermiddag har fundet sted siden år 2000, men jeg ved stadig ikke hvem Oppenheimer er. Det kunne man måske finde ud af ved at dukke op lørdag, hvor programmet starter kl. 15.30. Her kan man bl.a. høre det aarhusianske folkband NovemberDecember, alternativ pop fra Leap Over Light eller Jørck, der er samarbejdet mellem singer/songwriter Trine Jørck – der desuden også er skribent på nærværende musikmagasin – og musiker/producer Torben Guldager. Kellermensch slutter aftenen af med tung, excentrisk rock kl. 00. Se alle Oppenheimers navne her. Fik jeg sagt, at det kun koster en 20’er?

De to producere, dj’s og musikere, der kalder sig Diplo (Wes Pentz) og Switch (Dave Taylor), der bl.a. har produceret for M.I.A. og Santigold, forenedes for et par år siden under navnet Major Lazer. Sammen skabte de et hæsblæsende genremiks af dancehall, rap, house, reggae og… mobilringetoner på albummet Guns Don’t Kill People… Lazers Do (2009). I dag er Switch smuttet, men Diplo holder fast og udgav i april singlen ”Get Free”, hvor det musikalske udtryk rykkes fra udgangspunktet på smukkeste vis ved hjælp af bidraget fra Dirty Projectors-sangerinden Amber Coffman. Nu kan du opleve Major Lazer live onsdag den 22. august i Store Vega i København eller torsdag den 23. august på Train i Aarhus. Vega-koncerten er desuden en del af festivalen Strøm, der også løber af stablen i Kbh i de kommende uger – tjek mere elektronisk musik ud i Strøms program.

Hov, nu endte vi alligevel i landets to største byer – så er det hurtigt ud på landet til de småfestivaler igen! Fra den 23. til den 26. august er der nemlig festival i særdeles smukke omgivelser lige ved Hammershus på Bornholm, når Wonderfestiwall skydes i gang. Festivalen har en del bands til fælles med Alive Festival, som f.eks. Spleen United, Choir of Young Believers, Ulige Numre og The New Spring. Men trumfkortet på Bornholm må siges at være Mew, der ellers ikke giver ret mange koncerter for tiden, men dog sidst spillede for et temmelig stort publikumårets Roskilde Festival. Blandt de mange andre bands, Wonderfestiwall har for sig selv, er de gode gamle ”Sunshine Reggae”-gutter i Laid Back og den 80’er-glade duo Dig & Mig samt Turboweekend, der på NorthSide i juni beviste, at de er intet mindre end et fremragende liveband.

Det er ikke alle store musiknavne, der kan fylde Parken i København nu til dags. Madonna kunne f.eks. ikke, men til gengæld lykkes det eftertrykkeligt for Coldplay. Der har i al fald længe været udsolgt til koncerten den 28. august med det britiske band med den overordentligt sympatiske Chris Martin i front. Coldplay har efterhånden opnået en bred appel og kæmpe popularitet, der nok var få, der ville gætte på efter den følsomme og flotte, men småt anlagte debut Parachutes i 2000. Siden har Coldplay mange gange bevist, at de forstår at samle store folkemængder om stor popmusik og kærlighed, som under deres afslutningskoncert fra Roskilde anno 2009, som fik intet mindre end 6 U’er af Signe Palsøe. Mon de kan gøre kunsten efter anno 2012 i Parken? Lad os lige skrue tiden et årti tilbage og huske hvor fint et nummer f.eks. ”Spies” egentlig er. Opvarmningen leveres af Marina and the Diamonds, men neosoul-fænomenet Frank Ocean med albummet Channel Orange har desværre netop aflyst flere skandinaviske koncerter, inkl. Coldplay-opvarmning, pga. stemmeproblemer.

Det var, hvad vi valgte at bringe i denne omgang, kære Undertoner-læser. Husk, at du som altid kan finde flere anbefalelsesværdige koncerter i Undertoners koncertkalender.

Leave a Reply