Nyheder

Nyt kassettebånd hylder danske lo-fi-artister

Mikropladeselskabet Vortexas Records samler sange med danske lo-fi-artister på nyt kassettebånd.

MicrocosmPressebillede

Claus Frølichs (Younolovebunny) cover til kassettebåndet.

Det kan være svært at få øje på den danske R. Stevie Moore eller Daniel Johnston. Kunstnere, der isolerer sig i deres små hjem og laver rå optagelser på firesporsbåndoptageren. Det er de såkaldte lo-fi-artister, der er komplet ligeglade med, om deres sange er indspillet, så de lyder godt. Bare sangen er god, så er kvaliteten underordnet.

Men er der overhovedet sådan nogle danske lo-fi-artister, og hvis de findes, hvor er de så? Det spørgsmål stillede mikropladeselskabet Vortexas Records sig selv, og derfor udgiver det nu opsamlingsbåndet Microcosm. Kassettebåndet indeholder 15 lo-fi-sange med 11 forskellige danske artister. Heriblandt skal der nok være et navn eller flere, du aldrig har hørt om som f.eks. indierockbandet Tex Fuller, Anders Thode (Cola Freaks), synthpoppede Tears eller Marco Repennings soloprojekt, Several Things.

»Idéen til opsamlingen opstod med Several Things. Marco havde sendt mig en række sange, og jeg var vild med hans lyd, der var så fremmedartet i forhold til alt andet på den danske scene. Det var især på grund af den lo-fi-æstetik, han dyrker. Lige omkring 2013 begyndte der så langsomt at spire denne her nye række af purunge artister, der optog selv og lagde det ud på Soundcloud, Bandcamp og så videre ud af nødvendighed og virkelyst, ligesom der begyndte at opstå en fornyet interesse i at udgive DIY på kassettebånd og lignende. Det var kombinationen af de to ting, der fik mig til at samle ind til Microcosm,« siger Sebastian Sharif, tidligere Undertoner-skribent og nuværende Vortexas Records-leder, til Undertoner.

På båndet finder man også en tidlig optagelse med punkbandet Yung, der spillede på Roskilde Festival sidste sommer. Her skrev vores anmelder Martin Colerick, at »kombinationen af melodi og støjede guitarpassager fik flaskerne til at gå på omgang. Der blev danset, kravlet på skuldre og klappet med. En dedikeret skare helt oppe foran sneg sig endda til lidt crowdsurfing.«

Båndet udgives den 7. april 2016, hvilket bliver fejret med en gratis udgivelsesreception på Københavns Hovedbibliotek, hvor Younolovebunny og Tail & Feathers vil spille koncert. Læs mere om begivenheden her.

Leave a Reply