Artikler

Premiere: Skammens Vogn er ude med ny single og varsler album

Foto: Asbjørn Sand
Skrevet af Bitten Kjærgaard

Gruppen, der både er blevet kaldt ‘Danmarks bedste band’ og ‘Bandet uden stil’ er tilbage med en ny single, der indvarsler deres femte album til efteråret.

Her på Undertoner har vi været så heldige at få lov til at præsentere nummeret “Brug for dig” som de første. Måske fordi vi var så søde at kaste 5 store U’er efter gruppens udgivelse Asfalt fra 2013. Måske fordi vi har fulgt bandet siden begyndelsen i 2008 – dengang kunne vores anmeldere ikke enes om projektets meritter, da debutalbummet blev anmeldt til både 2,5 og 5 U’er.

Nummeret er sangskriver Nikolaj Zeuthens meditation over de situationer, hvor man er alene og kalder på hjælp fra andre. Det være sig Gud, ens bandkammerater eller bare det nærmeste levende menneske. Zeuthen har aldrig sunget, hvad man konventionelt ville betegne som skønsang, og hans vokal kan således være lidt af en kamel, der skal sluges, før man lærer at elske Skammens Vogn. Hvis man overgiver sig til Vognens univers, så åbenbarer der sig dog en snøklet og underfundigt tekstverden med en tilpas mængde af barnlig naivitet, der rummer sin helt egen charme. Samtidig flirter gruppen meget bevidst med den dårlige smag, som når når Nikolaj Zeuthen spiller fandango I træningstøj og stråhat med saxofon og guitar i musikvideoen til “Brug for dig”.

Hvor Skammens Vogn og Nikolaj Zeuthen tidligere har charmeret og imponeret med hverdagspoetiske tekster fulde af lige dele lunefuld humor og navlepillerier, så bygger teksterne på det nye album, i følge bandet selv, på lån og inspiration fra Grundtvig, Ingemann, Bergsted over Peter A.G til Lars Lilholt.”Brug for dig” indeholder lidt mere banale linjer som »Jeg drikker vin / Flasken er tom / Jeg drømmer på en lille drøm«, som fungerer fint i samspil med nummerets bløde americana-toner. Om kombinationen af nogle af Danmarks største digtere og sangskrivere, blandet med Skammens Vogns særegne og umiskendelige univers, siger Zeuthen selv:

»Den lyriske metode i sangskrivningen har først og fremmest været “blues”, ikke som en følelse, men som en poetisk og musikalsk form: Det potentielt uendelige repetitive forløb med et enkelt omkvæd som omdrejningspunkt. Det er en tilgivende form, fordi der jo altid kommer et vers mere, og det er en modtagende tilstand, hvor man prøver at træde til side, så der bliver plads til alle de her andre stemmer. Alle de her enkle, dybe og smukke ord, man lagrer i hjertet gennem et liv«.

Du kan opleve Bandet uden stil:

Aug 17 – Alive Festival, Thy

Aug 24 – Osramhuset, Kbh

Sep 20 – Radar, Aarhus

Sep 21 – Stengade, Kbh

Leave a Reply