Artikler Nyheder

Oktober-koncerter I: Baby-Calvi nedlægger Veto i Helsinki med hunden til kulturnat

Skrevet af Camilla Grausen

Oktobers koncerter er over os! Se hvilke koncerter, Undertoner særligt fokuserer på i den første halvdel af måneden.

Anna Calvi forbereder sig til koncerten i Vega med mange tætte guitar-kram. Foto: Emma Nathan

Oktober er startet med en regulær sommerdag med rekordtemperaturer. Hvad sker der lige for det? For ikke at få din årstidsfornemmelse helt ødelagt, vil jeg råde dig til at rykke indenfor i Literaturhaus’ kølige, vindueløse kirkerum. Her optræder den amerikanske, transseksuelle cabaretpop-mager Baby Dee nemlig to aftener i træk, søndag den 2. og mandag den 3. oktober. Baby Dee har tidligere spillet harpe for Antony and the Johnsons, og solokarrieren førte hende bl.a. til Literaturhaus sidste år til to efter sigende smukke og intense koncerter. Nu er hun tilbage med sit nye album Regifted Light.

Hvis der er en lille smule dramatik over Baby Dee, er der en stor smule over Anna Calvi. Den unge, britiske sangerinde og guitarist har sans for det teatralske, hvilket hun beviste i sommer på Roskilde Festivalen.Tidligere på året kom hun desuden på BBC’s ‘Sound of 2011’-liste; en meget stor ære for nye kunstnere i Storbritanien. Nu kan hun opleves på dansk grund, ikke kun i festival-regi, og det sker lørdag den 8. oktober i Lille Vega. Opvarmningen leveres af Michael Møller, der turnerer med sine numre fra projektet A Month of Unrequited Love.

Samme aften giver danske Veto koncert – ikke, som planlagt, i KB Hallen, der jo desværre brændte for nylig, men nu i Den Grå Hal på Christiania. Troels Abrahamsen og co. udgav tidligere på året deres tredje album, Everything Is Amplified, som de nu turnerer med. I den forbindelse tager Veto deres electrorock godt rundt i landet – se de øvrige datoer i Undertoners koncertkalender. Og læs anmeldelsen fra koncerten i Den Grå Hal her på siden dagen efter koncerten.

Hvis oktobers sommerlige start alligevel har nået at forstyrre din fornemmelse for årets gang, og du nu (igen) kun har lyst til sol, strand og små drinksparaplyer, så skal du tage til koncert med australske Architecture in Helsinki, hvis dansevenlige pop fra det nyeste album, Moment Bends, giver stemning af lige netop dette. Sidst de gav koncert i Danmark var det yderst festligt, så hvorfor ikke tage den nye etape af sommeren sammen med australierne lørdag den 8. oktober på Train i Aarhus eller søndag den 9. oktober på Rust i København.

Hvis du nu er lidt mere til rap, guldkæder og ting, der kan ryges, kan det være, du hellere skulle vente med koncerterne til onsdag den 12. på Train eller torsdag den 13. i Store Vega. For her kommer ingen ringere end Snoop Dogg på besøg. Sidste år på Roskilde var der mange, der håbede, han ville slutte sig til Gorillaz på scenen og levere sit bidrag til “Welcome to the World of the Plastic Beach” live, men Snoop-fansne havde ikke heldet med sig. Det har de imidlertid nu, hvor han er tilbage med sit nye album Doggumentary. Tag af sted og find ud af, om den tyveårige karriere har tæret på hunden eller om han stadig kan.

Fredag den 14. oktober er der traditionen tro Kulturnat i København. Og Kulturnattens musikprogram byder ikke kun på koncert med Københavns postorkester foran Post & Tele Museum eller gregoriansk sang og sækkepiber i Mariakirken. Det er skam også Undertoner-venlige godbidder imellem. Jomi Massage, Let Me Play Your Guitar og CALLmeKAT spiller f.eks. på Nikolaj Kunsthal, mens finske 22-Pistepirkko samt Paper Tigers og Mark Rydahl spiller ved Nordisk Råd – for dem, der ikke liiige har været der for nylig kan jeg sige, at det ligger på adressen Ved Stranden 18. På Frederiksberg, i hyggelige rammer i Møstings Hus, giver Frisk Frugt og Skammens Vogn koncert. Og så kan Turboweekend og Thulebasen hver især opleves på Statens Museum for Kunst, som en del af projektet Music Made by Art, hvor bl.a. disse to orkestre har fortolket hver sit værk fra museets samling. Hele kulturnattens program kan ses her.

God fornøjelse med oktobers første koncerter. Du kan som altid se resten af periodens anbefalelsesværdige koncerter i Undertoners koncertkalender.

Leave a Reply