Årets bedste plader Artikler

Årets bedste plader 2004

Skrevet af Troels Mads

Året 2004 er næsten gået. Det er endnu en gang blevet tid til at tælle kortene op, sortere skidt fra kanel, skille fårene fra bukkene og vurdere, hvilke plader der rigtigt rykkede i det forgangne år.

Undertoner præsenterer her vores samlede bud på de bedste danske og udenlandske plader i 2004. (22.12.04)December er en måned fuld af traditioner: Pakke-, chokolade- og ulandskalendere til at få smilene frem på de kære smås læber, kalenderlys til at holde mørket på afstand, glögg og æbleskiver til at få farve i kinderne, holde varmen og smelte stalaktitterne i skægget, gaveræset er til at få stress af, virksomhederne holder julefrokoster, politiet foretager spirituskontroller, julemanden bryder alle fartgrænser, og musikmagasinernes skarpe penne udspyr lister over årets bedste albums.

Således også Undertoner. Vi bilder os nemlig ind, at sådan en liste er lige så uundværlig som de brune kartofler ved julebordet.

Ligesom sidste år var det vores oprindelige idé at præsentere en stor, forkromet gennemgang af musikåret, der gik. Men vi har igen måttet sande, at mængden af plader, der er udkommet, og de divergerende meninger på redaktionen simpelthen ville have gjort det til en uløselig opgave. Hvor skulle vi begynde, og hvor skulle vi ende? I stedet har vi sammenholdt de enkelte skribenters personlige lister og lavet en enkelt én ud fra dem.

Hvad kan sådan en så bruges til? Det er klart, at når der er så mange, meget forskellige præferencer at tage hensyn til, bliver resultatet en lille smule forudsigeligt: Det nytter ikke at toppe en enkelt skribents liste; det er i bredden, de mange middelplaceringer, at slaget skal vindes. Det måtte Les Savy Fav: Inches, Liars: They Were Wrong So We Drowned, Kevin Tihista’s Red Terror: Wake Up Captain og Migala: La increíble aventura sande på den udenlandske liste og Autofant: Family på den danske.

Alligevel vil vi mene, at sådan en liste bestemt er anvendelig. Faktisk måske så meget desto mere. Vi bilder os nemlig ind, at det er lykkedes os at samle de væsentligste og bedste udgivelser fra 2004 og nær og fjern på to top 20-lister. Her er ikke blevet plads til mange af de virkelig obskure udgivelser fra randområderne. Til gengæld finder du her alle de album, du burde have nået at få hørt i 2004 – eller forhåbentligt inspiration til fremtidige pladekøb.

Der er muligt, listen ville se anderledes ud, hvis vi bad vore skribenter gentage eksperimentet om et par måneder. Nogle plader har det med at vokse; andre med at falme. I den forbindelse er det værd at bemærke, at der har sneget sig rigtigt mange debutanter ind på listerne – især på den danske. Den ’gamle garde’ – dem ligger der f.eks. tre repræsentanter for lige under midten på den udenlandske liste – er under stadigt pres med Nick Cave som den lysende undtagelse (og med lidt god vilje også Brian Wilson). Den alternative, rytmiske musik har kun få sejlivede superstars.

På den udenlandske liste var der hård kamp om pladserne. Det var der også på den danske, men her lykkedes det alligevel en kunstner at overstråle de andre: Mikael Simpson scorede et gennemsnit på 39% i vores sindrige, interne pointsystem (hvor 100% naturligvis ville have været lig førstepladser over hele linjen). Det var ingen andre i nærheden af. Var det mon De ti skud, der rystede den danske musikverden?

Uden yderligere omsvøb hermed årets 20 bedste danske og udenlandske plader:

 

De danske
20
19 Amber:
Putting All the Pieces Together
18 I Am Bones:
If You Really Love Me, Send Me More Medical Supplies
17
16 The Magic Bullet Theory:
Poems and Explosions
15 Powersolo:
It’s Raceday… and Your Pussy Is Gut!!!
14 Manual & Syntaks:
Golden Sun
13 Tys tys:
Go Get Some
12 The Defectors:
Turn Me On!
11 Jomi Massage:
Aloud
10 Windermere:
The World Is Here
9 Barra Head:
We Are Your Numbers
8 Martin Ryum:
Uden garanti
7 Delicia Mini:
Skuggi
6 Lise Westzynthius:
Rock, You Can Fly
5 Efterklang:
Tripper
4 Epo-555:
Dexter Fox
3 Simon Gylden:
Go Folk Yourself!
2 Larsen & Furious Jane:
I’m Glad He’s Dead
1 Mikael Simpson:
De ti skud

 

De udenlandske
20
20
19 Adem:
Homesongs
18 Animal Collective:
Sung Tongs
17
16 Blonde Redhead:
Misery Is a Butterfly
15 Lali Puna:
Faking the Books
14 Elliott Smith:
From a Basement on the Hill
13 Morrissey:
You Are the Quarry
12 Tom Waits:
Real Gone
11 Björk:
Medúlla
10 !!!:
Louden up Now
9 TV on the Radio:
Desperate Youth, Blood Thirsty Babes
8 Iron and Wine:
Our Endless Numbered Days
7 Devandra Banhart:
Rejoicing in the Hands…
6 Brian Wilson:
Smile
5 Franz Ferdinand:
s.t.
4 Justin Rutledge & The Junction Forty:
No Never Alone
3 The Arcade Fire:
Funeral
2 Interpol:
Antics
1 Nick Cave & The Bad Seeds:
Abbatoir Blues/The Lyre of Orpheus

 

 

Leave a Reply