Interview

Efterklang – turen går til 4AD

Skrevet af Anna Møller

Jeg har gået en tur i Efterklangs lydlandskab, hvor jeg fandt Casper Clausen og spurgte ind til dét at spille live, lave nyt album og blive signet hos 4AD.

Efterklang_NikolajHolmMoellerA_WEBJeg har længe været vild med Efterklang.

Vild med deres enorme og samtidig hypnotisk dvælende lyd, liveoptrædener af orkesterdimensioner, deres smittende attituder og utroligt dygtige medlemmer. Jeg har en opfattelse af, at jeg kan gå tur i deres lydflader og til stadighed blive overrasket over de mange lag, detaljer og eksperimenter, jeg finder.

Også derfor er det oplagt at snakke med orkesteret nu, hvor de snart udgiver det nye og mere melodiske Magic Chairs gennem indiemastodonterne 4AD, selvom det ikke just er længe siden, bandet udgav noget sidst. I efteråret ’09 udkom nemlig Performing Parades, hvor pladen Parades fra 2007 blev akkompagneret af DR UnderholdningsOrkestret i en live-optræden i det nye koncerthus.

Performing Parades

Man kan karakterisere Parades som højstemt folktronica i mange lag. Pladen synes at have noget af den samme elektroniske storhed over sig som Tripper fra 2004, og det var da også en af grundene til, at det lige blev Parades, der skulle indspilles med UnderholdningsOrkestret. Efterklangs forsanger, Casper Clausen, fortæller:

»Det tog os omkring to år at færdiggøre Parades, og dette album er i om muligt endnu højere grad end Tripper bygget og skabt i studiet. Vi spillede stort set ingen spor ind samtidig, bortset fra strygere og blæsere. Det var i den grad en kæmpestor lagkageproduktion, hvor hvert element blev indspillet særskilt og sammensat udfra en forestilling om, hvordan disse elementer ville lyde sammen, hvis de rent faktisk var blevet spillet samtidig. Derfor havde vi også en drøm i slutningen af albumprocessen om at vække dette eksperiment til live i form af en koncert eller lignende med samtlige involverede fra de oprindelige albumindspilninger. Det var dog først, da vi blev kontaktet af DR UnderholdningsOrkestret, at det reelt praktisk og økonomisk kunne realiseres, og den invitation er og var vi virkelig taknemmelige for.«

‘Rockband spiller med symfoniorkester’

Efterklang er kendt for at give henførte koncerter, der er præget af en utrættelig mangfoldighed af instrumenter og optrædende, og til Performing Parades havde orkestret desuden scenen dekoreret med trekantede figurer i stil med isbjerge og pyramider, mens bandet selv var iført papirshatte og ansigtsmaling med det særlige naivistiske islæt fra deres faste samarbejdspartnere Hvass&Hannibal. Naturligvis var tankerne fæstnet ved den musikalske del af koncerten, men alligevel var bandet klar over, hvad de ikke ville.

efterklang-performing-parades

»Vi ville gerne undgå en klassisk ‘rockband spiller med symfoniorkester’-opsætning. Parades er et album, der i den grad består i sin mangfoldighed, og altså ikke har en decideret grundstamme at bygge noget op omkring. Derfor var det naturligt for os at opløse nogle af de ’naturlige’ fysiske grænser imellem os og UnderholdningsOrkestret ved at placere os inde i orkestret og spille uden dirigent, f. eks. Det måtte meget gerne smelte sammen til et gigantisk Efterklang-band.«

Da jeg snakkede med Casper, var orkestret netop færdig med en seksugers-turne i Tyskland, Østrig, Tyrkiet, Schweiz og Italien, og de skal med det morfede band Slaraffenklang, som består af Efterklang og Slaraffenland, spille adskillige koncerter i 2010. Koncentrationen omkring at spille live har da også haft indflydelse på, hvordan Magic Chairs blev til.

»Vi var, og er stadig, enormt inspireret af at spille live og havde for første gang i lang tid lyst til at lave et ’sammenspilsalbum’. Vi ville også gerne have en hurtig proces og samtidig kunne forsætte med at spille koncerter. Alt sammen en direkte modsætning til Parades, der som sagt tog i omegnen af to års isoleret studie-arbejde og efterfølgende var et sandt puslespil at tage med på landevejen.«

Rumraketten og 4AD

Efterklang udgav selv Springer første gang i 2003 på deres eget selskab Rumraket, før den udkom på engelske The Leaf Label to år senere, og bandets tilgang til musikbranchen har generelt været præget af DIY. Über-hypede Grizzly Bear var det første udefrakommende band, der i 2005 blev udgivet af Rumraket, og senere er navne som Taxi Taxi!, Our Broken Garden og Slaraffenland blevet udgivet af Rumraket. Dog er det pt. ikke Rumraket, der fylder Efterklangs bevidsthed, da bandet på det seneste har brugt det meste af tiden på at turnere. På trods af, at bandet af princip ikke har signet nogen siden 2007 »kribler det indimellem virkelig i kroppen, når vi støder på noget godt, som vi har mulighed for at udgive,« fortæller Casper Clausen.

4AD må med navne som TV on the Radio, Bon Iver, M. Ward og Deerhunter m.fl. siges at være et af branchens største og vigtigste indieselskaber, og med det kommende album er Efterklang således kommet i (fortjent) fint i selskab. Rumraket  og 4AD arbejder sammen om at udgive det tredje fuldlængde-studiealbum, men samarbejdet med selskabet har i virkeligheden været undervejs længe.

»Allerede da vi havde færdiggjort Springer i 2003, var vi faktisk i kontakt med 4AD. Det blev dog ikke til noget på daværende tidspunkt. Efter Parades blev vi dog gjort opmærksom på, at der var op til flere Efterklang-fans hos 4AD, og eftersom vi alle selv er store fans af 4AD, startede vi med at invitere dem til vores koncerter, når vi spillede i de byer, de befandt sig i. Dette kulminerede så på dette års (2009, red.) SXSW-festival i Austin, Texas, hvor vi ved et tilfælde og pga. en forsinkelse i programmet kom til at spille for hele kontoret, som var kommet for at se Camera Obscura. Derefter fulgte en A&R os på vores resterende tre koncerter under festivalen, og efterfølgende begyndte de egentlige forhandlinger så.«

Magiske stolemagic-chairs

Magic Chairs udkommer 22. februar, og førstesinglen, “Modern Drift“, der har været ude nogle måneder, er umiddelbart mere up-tempo og melodipræget med omkvæd og mere fokus på Casper Clausens vokal, end f.eks. Parades var. Bandet mener dog ikke selv, at skiftet til 4AD som sådan har haft indflydelse på deres lyd.

»Da vi spillede for 4AD-folkene på SXSW, havde vi faktisk allerede ca. halvdelen af Magic Chairs-sangene integreret i vores live-set. Vi brugte nemlig hele vores USA-tour i foråret på at teste og afprøve nye sange og ideer, så det meste af materialet var faktisk på plads, før vi vidste noget om denne aftale. Vi har som sådan blot fortsat med at udforske os selv og den musik, vi laver. 4AD har gjort det samme, og så en dag passede det hele sammen. Jeg tvivler kraftigt på, at vi ville have gjort noget som helst anderledes, uanset hvor den var udkommet.«

Efterklang genlyder vanen tro på diverse festivaler i 2010 og har således allerede annonceret tre festivaloptrædener det kommende år. Orkestret spiller bl.a. på SXSW Festival i Austin og på Haldern Pop Festival i Tyskland, ud over diverse optrædener her i landet, og man kan jo bare håbe, at en optræden på Roskilde også snart bliver annonceret.

Leave a Reply