Nyheder

Maj-koncerter I: Dø, sagde biskoppen, da han spottede Lise med den forpjuskede sangskriver i Spanien

The do by André Gabb
Skrevet af Camilla Grausen

Vi har samlet en buket af de bedste koncerter, som du skal holde øje med i første del af den nye måned.

Undertoner kunne ikke drømme om at være urimelige over for alle de andre måneder og kåre en favorit, men maj er godt nok dejlig. Træerne får fine grønne blade, pigerne får fine røde kinder, og solen kærtegner hvidvinsflaskerne på skovturstæpperne. Men al det smukke forår skal selvfølgelig ikke hindre dig i at gå til koncert. For hvordan kan sådan en forårsdag afsluttes bedre end med en god musikoplevelse? Vi har nogle yderst anbefalelsesværdige muligheder til den kommende tid linet up her.

Efter en dag i solen glæder The Dø sig til at komme ind på Beta og spille for Undertoner. Foto: André Gabb

Begynd onsdag den 2. maj på Beta på Amager, hvor Undertoners nye koncertsamarbejde med Beta, ‘Undertoner præsenterer…’ byder indenfor til koncert med den fransk/finske duo The Dø (udtales ‘the dough’), hvis melodiske indierock med folkpop-elementer burde kunne få smilet frem, ikke mindst i betragtning af, at deres seneste album Both Ways Open Jaws er af en kvalitet, der fortjener hele 5,5 U’er ifølge Undertoners Daniel Niebuhr. Opvarmningen er et stærkt, nyt dansk navn, nemlig Ice Cream Cathedral, der med deres lo-fi ghost pop allerede har markeret sig flot på de københavnske scener. Efter koncerterne vil Undertoners Kim Elgaard Andersen og Christian Klauber i deres dj-alias Rullemarie & Bomben vende plader, så bliv endelig hængende, hvis du trænger til en smule onsdagsfest. Også i det jyske er det mulighed for at høre The Dø live, da de dagen efter rykker til Aarhus og spiller på Train.

Selvom det falder på datoen for Undertoners og Betas eget arrangement, er vi nu ikke kede af også at anbefale koncerten med Sir Richard Bishop på Stengade samme aften. Amerikanske Bishop er eksperimenterende guitarist og især kendt for i sin tid at have været med til at danne bandet Sun City Girls. Siden 1998 har han udgivet eksperimenterede, skiftevis komponeret og improviseret, guitarmusik, ofte med inspirationer fra Indien og Mellemøsten. Nu kan han opleves til én koncert i Danmark, altså på Nørrebro den 2. maj.

Den 4. og 5. maj er det atter tid til SPOT Festival på diverse spillesteder i Aarhus midtby. Som altid er der masser af musikalske oplevelser at hente, og det gælder bare om at få sig sit armbånd og kaste sig ud i det hele. I år kan det f.eks. anbefales at gå efter danske Marybell Katastrophy, der netop har fået ros for deres legesyge electropop på Amygdala, som giver koncert sammen med den tyske klaverkomponist Nils Frahm, der for nylig gjorde indtryk med en lidt nervøs, men smuk præstation i Koncertkirken i København. Hold også øje med de otte ungersvende i Waldo & Marsha, der optrådte til det første ‘Undertoner præsenterer…’-arrangement, det nye danske støjrockband Shiny Darkly og de charmerende dansksprogede melodier fra Ulige Numre. Fra den udenlandske afdeling kan bl.a. to islandske navne anbefales, eksperimenterende indiepop med Sóley eller electronica med Kúra. Se de mange andre koncertmuligheder i SPOTs program.

I de kommende uger kan Lise Westzynthius atter opleves live. Det tidligere Luksus- og Rhonda Harris-medlem er for nylig vendt tilbage til den danske musikscene med sit fjerde soloalbum – sit første på dansk, Tæt på en kold favn. Et album, der indeholder stærk og personlig sangskrivning, men også et lettere musikalsk udtryk, som det ikke er svært at lade sig opsluge af. Westzynthius optræder torsdag den 3. maj, med Tone som support, på Studenterhuset i Aalborg, og fredag den 11. maj i Koncerthusets Studie 2 i København med et atypisk supportnavn. Det er nemlig forfatteren Lone Hørslev, der varmer op til Westzynthius’ koncert med at læse op af sine ‘Skilsmissedigte’ fra 2009. Dette værk har været en stor inspiration for Westzynthius under tilblivelsen af Tæt på en kold favn, der også handler en del om skilsmisse og kærlighedsophør. Touren fortsætter den 13. maj på Studenterhuset i Odense og den 19. maj i Åbyhøj Kirke i Aarhus.

Mandag den 7. maj er det derimod på Frederiksberg, det sker. Her kommer Ryan Adams til Falconer Salen. Den forpjuskede singer/songwriter har ofte besøgt Danmark, men sidste sommer var det i Oslo, Undertoner fangede ham til koncert. En koncert der fik Søren Jensen Lund til at kvittere med 5 U’er og anbefale alle at gribe chancen for at høre »en af Amerikas bedste sangskrivere«, når den bød sig. Det gør den nu igen på dansk grund, og endda i bløde sæder. Der er stadig ledige billetter, og du kan varme op til Ryan Adams-koncerten med et klip fra hans optræden med ”If I Am a Stranger” på sin trefarvede akustiske guitar hos David Letterman for nogle måneder siden.

Endnu mere tilbagelænet bliver det, når Spain giver to koncerter i Danmark. Dem er der jo nok nogen, der kan huske fra ømme aftener med tændte stearinlys i 90’erne. Det amerikanske såkaldte slowcore-band med Josh Hadens dybe vokal i front, er nu tilbage på scenen og opfører 1995-albummet The Blue Moods of Spain i sin fulde længde, og der krydres også med andre numre fra Spains tre øvrige plader. Den 11. maj udgiver de desuden deres første nye album i over ti år, The Soul of Spain. Lad dig flyde hen til Spains melankolske og bløde rytmer søndag den 13. maj i Voxhall i Aarhus eller mandag den 14. maj på Bremen Teater i hovedstaden.

Hold øje med flere anbefalelsesværdige koncerter i Undertoners koncertkalender.

Leave a Reply