Artikler

Se hele Undertoners dækning af Primavera Sound 2012

Skrevet af Signe Palsøe

Undertoner har været i Katalonien og drikke gin og tonic, bade i Middelhavet og, nå ja, overvære ikke så få koncerter på Barcelonas 12. udgave af Primavera Sound. Her kan du få et overblik over de koncerter, vi har anmeldt, og samtidig læse en kort opsummering med indtryk fra festivalen.

Ferie! Alene solchancerne på Spaniens middelhavskyst giver immervæk en anden grundstemning end den til tider noget B. S. Christiansen-prægede mentalitet, der kan begynde at sætte ind efter en uge med knæhøjt mudder på Roskilde Dyrskueplads. Læg dertil bekvemme hotelovernatninger, et asfalteret festivalområde og endog meget billige fadøl, og du har den perfekte opskrift på afslapning under sydlige himmelstrøg.

Og dog. Primavera Sound er efterhånden kendt som et af de største europæiske forsamlingspunkter for tilhængere af paraplybegrebet indierock, og hvad dertil hører af relaterede genrer. Med hovedsponsorer i Pitchfork og Vice er det da heller ikke sært, at festivalen præsenterer en lang række interessante nye bands, og at gamle kendinge antagelig gør en dyd ud af at lægge vejen forbi den spanske storby i den tidlige sommer. Nej, dén en ambition gav ikke megen plads til afslapning i programmets tre hoveddage. Således var det i år muligt at opleve koncerter med navne som Mazzy Star, Jeff Mangum, Spiritualized, The Olivia Tremor Control, The Afghan Whigs, Saint Etienne, The Pop Group og mange andre, som enten ikke har givet koncert i Danmark i år og dag, eller som man ikke tør føle sig sikker på vil lægge vejen forbi inden for en nær fremtid – eller som det først nu er muligt at opleve genforenet efter lang tids adskillelse. Et forrygende lineup, som hovedsageligt blev skæmmet af en lige vel lang række aflysninger. Allerede tidligt trak de legendariske indierockere i Guided by Voices løftet om en optræden tilbage, og senere fulgte også Björk, Melvins og Sleep. De to sidstnævnte har dog allerede nået at gennemføre længere tids touraktivitet, og Björk vender efter sigende tilbage til sine kommende koncertplaner, så forhåbentlig har disse aflysninger ikke skabt alt for graverende huller i programmet for gennemsnits-Primavera-gæsten. Til gengæld var der som noget temmelig nyt mulighed for at opleve en hel del metalbands på årets festival, og alene Vices fredags-lineup i Liturgy, Napalm Death og Mayhem understreger ret tydeligt, at det er blevet indie-approved at høre metal.

Den spanske siesta-stemning trængte sig naturligvis til tider på, og som også sidste år tog det en mindre evighed at komme igennem den ellers øjensynligt korte kø til at få armbånd på festivalens førstedag. Det lod man sig dog ikke mærke med, for der blev gennemført andre og vigtigere initiativer, som fik festivalen til at glide bedre. Sidste års håbløse ølkort-system var blevet afskaffet til fordel for gode, gammeldags euro, og det sikrede, at køen til drikkeboderne aldrig var direkte inhumane. Og da fredags uoverskuelige kø til Jeff Mangums auditoriekoncert gjorde, at mange missede det meste af ikonets optræden, var arrangørerne hurtige til at sikre, at publikum ved hans koncert lørdag kunne komme ind i mørket uden forsinkelser. Dog kan det undre, at Primavera endnu ikke har valgt at flytte hovedscenen San Miguel til et sted med mindre publikumgennemstrømning, da det ved de sene aftentimers store koncerter igen og igen syntes vanskeligt at engagere sig i det optrædende band på grund af et voldsomt skubberi fra den tværgående trafik.

Overordnet var 12. udgave af Primavera Sound dog en stor fornøjelse at deltage i som gæst, og små logistiske brist ved afviklingen blev mangefold opvejet af et forrygende diverst og kvalitetsspækket program. Man kan blot håbe, at festivalen – og dens helt nyfødte lillesøster Optimus, der i disse dage løber af stablen i Porto – i næste år bliver mindre tynget af helt store aflysninger.

Her er links til alle de koncerter, som Undertoners udsendte har anmeldt på Primavera Sound 2012:

Friends, 31.05.12, Mini, Parc del Fòrum, Barcelona

Pegasvs, 31.05.12, Pitchfork, Parc del Fòrum, Barcelona

Purity Ring, 31.05.12, Pitchfork, Parc del Fòrum, Barcelona

Refused, 31.05.12, Ray-Ban, Parc del Fòrum, Barcelona

Beirut, 31.05.12, Mini, Parc del Fòrum, Barcelona

Spiritualized, 31.05.12, Mini, Parc del Fòrum, Barcelona

Jeff Mangum, 01.06.12, Rockdelux, Parc del Fòrum, Barcelona

Girls, 01.06.12, Mini, Parc del Fòrum, Barcelona

Wavves, 01.06.12, Mini, Parc del Fòrum, Barcelona

The Rapture, 01.06.12, San Miguel, Parc del Fòrum, Barcelona

Father John Misty, 02.06.12, Rockdelux, Parc del Fòrum, Barcelona

Sandro Perri, 02.06.12, Pitchfork, Parc del Fòrum, Barcelona

Demdike Stare, 02.06.12, ATP, Parc del Fòrum, Barcelona

Forest Swords, 02.06.12, ATP, Parc del Fòrum, Barcelona

OFF!, 02.06.12, Vice, Parc del Fòrum, Barcelona

The Olivia Tremor Control, 02.06.12, Vice, Parc del Fòrum, Barcelona

Atlas Sound, 02.06.12, Pitchfork, Parc del Fòrum, Barcelona

Chromatics, 02.06.12, Pitchfork, Parc del Fòrum, Barcelona

Leave a Reply