Nyheder

Lyt til splinternye mixtapes af Frisk Frugt

Frisk Frugt har skabt to unikke mixtapes med egne remixes af alt fra repetitiv og eklektisk dansemusik over freejazz til klassiske violinkompositioner og zeppeliner-reportager. Hægt til nogle ordentlige højttalere eller hovedtelefoner, skru op og nyd!

Anders Lauge Meldgaard. Privatfoto.

Frisk Frugt er mildt sagt en produktiv og sammensat musiker, der især sidste år spillede et utal af koncerter på bl.a. Roskilde, Tivoli, Sejerø til Aarhus Festuge. I år koncentrerer han sig primært om at indspille ny plade, men  multiinstrumentalisten med den organiske tilgang til musikken har fundet tid til at komponere to mixtapes, der ikke overraskende består af en komplet fantasifuld og samtidig dybt vedholdende og fascinerende sammensætning af musik.

Under koncerten på Roskilde 2011 beskrev Undertoners Mikkel Arre Frisk Frugts musik ganske præcist: »I en helt ubesværet, umærkeligt flydende bevægelse krydsede de ni musikere uden tøven alle genregrænser, så støjrock, kraut, freejazz og vestafrikansk musik smeltede sammen og blev til ét hele«.

For det er netop det, der sker – ikke bare, når Anders Lauge Meldgaard selv skaber og spiller musik, men i høj grad også, når han får frie tøjler til at sammensætte en samling af numre. Selv kalder han første miksbånd: »Nye måder at organisere lyd og energi på research studie nr. 1.« Og det er da heller ikke to almindelige mixtapes, men på sin vis to lange numre båret af en genrebevægelighed ud over det sædvanlige.

Første mixtape består af alsidig klassisk musik over Bjørn Svin, Solhorn og Pinkunoizu til Slütspürt og Muneomi Senju, som Anders Lauge Meldgaard spillede en Frisk Frugt-turné med for nylig. De fleste af numrene er nye Frisk Frugt-remixes, selvom musikeren som sådan ikke har mikset om på numrene, men mere modificeret dem ved at spille dem i andre tempoer end originalerne, spille det baglæns eller blander andre elementer ind over. Numrene flyder rytmisk, polyrytmisk og synkoperet med i vibrerende fordoblinger, hvor det mildt sagt er svært at sidde stille, undervejs konstrasteret af Olivier Messiaens ambiente synthesizermusik, hvor instrumentet Ondes Martenot – en slags ursynthesizer – bruges, og afdæmpede, rolige violinstrøg fra Morton Feldman får pulsen ned igen.

Forvent organisk udvikling fra eklektisk og smittende bevægelighed over abstrakte og frie former, mod det konstruerede og tilbage igen.

Andet mixtape er primært båret af vokal, der spænder fra Ice T’s maskinlyrik over diverse mere primitive – forstået som en slags originale – sange til smittende marchmusik, hvor Per Højholt i et zeppelinerinterview pludselig toner frem.

Hægt til nogle ordentlige højttalere eller hovedtelefoner, skru op og nyd!

3 kommentarer

  • Fedest! Det skulle vel ikke være muligt at få oplyst en tracklist eller noget i den stil? Der er godt nok mange ting her, som kunne være interessante at grave videre i.

    Vhj

  • Hej Frede, jo, du skal bare klikke på de forskellige mixtapes’ overskrifter, så kommer du ind til Soundclouden, hvor tracklisterne står.

    //Anna

Leave a Reply