Nyheder

Oktober-koncerter I: El-P er navneløs med kolde pletter og hjelm i Piramida

Foto: Andreas Koefoed.
Skrevet af Camilla Grausen

Til oktobers første halvdel har Undertoner samlet en håndfuld hovednavne, der fortjener varme anbefalinger, og som tilsammen fylder ugerne med mange koncerter.

Oktober er over os. Og her på Undertoner vil vi anbefale, at oktober indledes i den alternative hiphops tegn. Her i begyndelsen af måneden kommer ingen ringere end amerikanske El-P nemlig til landet og giver koncerter tirsdag den 2. oktober på Voxhall i Aarhus og onsdag den 3. oktober på Loppen på Christiania. Den respekterede rapper, producer og pladeselskabschef Jaime Meline alias El-P udgav i sommer sit tredje soloalbum, Cancer 4 Cure. Undertoners Emil Fibiger langede 5 U’er efter albummet og skrev om det: »Emnerne er dystre, og de brummende, elektroniske produktioner er så futuristiske, larmende og skiftende, at de for de fleste vil være hårde at lytte til i længere tid af gangen. På den anden side bør albummet aldrig blive kedeligt at smække på, fordi der er så mange lag at dykke ned i.« Opvarmningen til begge koncerter leveres af rapperen Despot, der også medvirker på nummeret ”Tougher Colder Killer” på Cancer 4 Cure.

Efterklang blev væk i en mennesketom mineby i Svalbard, men gudskelov fundet igen af dirigenten for Sjællands Symfoniorkester. Foto: Andreas Koefoed.

Et nyt dansk orkester har set dagens lys. Navnet er Navneløs, gennemsnitsalderen er 19 år, og musikken lyder meget i retning af Under Byen. De syv medlemmer af det jyske band, med sangskriverne Lin Rosenbeck og Johan Kruse i front, har netop udgivet deres debut-ep med fem numre. Trods det tydelige forbillede i det føromtalte aarhusianske orkester, har Navneløs fundet sin egen meget overbevisende og rørende lyd, hvor der også støjes lidt af og til. Der er flere muligheder for at opleve det forhåbentlig snart fremadstormende band live i oktober: I Drivhuset i Skive den 2. oktober, på Headquarters i Aarhus den 4. oktober, i Huset i Hasserisgade i Aalborg den 12. oktober – og så sidst på måneden, på københavnske KB18 den 26. oktober.

I en noget anden musikalsk boldgade finder vi den 24-årige canadiske sangerinde Cold Specks, hvis sangskrivning og vokal falder i den genre, hun selv har døbt ‘doom soul’. Undertoners Nina Ulrich Østergaard var meget begejstret for Cold Specks’ debut I Predict a Graceful Expulsion, der udkom tidligere på året: »Der er både bid og vid i stemme såvel som lyrik, og en af albummets fornemmeste kvaliteter er måden, hvorpå det balancerer mellem de bløde, lækre produktioner og det dæmoniske mørke, der udspringer fra den unge kunstners strube.« Endnu mere overbevisende blev det live på årets Roskilde Festival, hvor canadierens koncert kun var et halvt U fra absolut topkarakter. Hvis du er en af dem, der missede hende på Roskilde, har du nu muligheden igen torsdag den 4. oktober på Atlas i Aarhus eller fredag den 5. oktober i Store Vega i København. Opvarmningen til koncerterne er meget velvalgt, idet det er en anden kvindelig, dyster singer/songwriter – her i en skandinavisk udgave i form af Marie Fisker, der for nylig har modtaget roser for sin nye udgivelse So, Hoes and Heroes.

For nylig stod han på scenen med Nikolaj Nørlund i Koncerthuset, men nu er han klar med en turné i eget navn. Manden, der snart ikke længere behøver at blive præsenteret som Figurines-frontmand; Christian Hjelm, har overbevist mange med sit første soloalbum, det dansksprogede Før vi blev lette, der sikkert kommer med i konkurrencen om at blive årets danske album, når vi når så langt. Du kan opleve hr. Hjelm live fire dage i træk i oktober, nemlig den 4. på Radar i Aarhus, den 5. i Kulisselageret i Horsens, den 6. på Studenterhuset i Aalborg, den 7. i Lille Vega i København – og trænger han vist også til efterårsferie – inden den sidste koncert den 21. oktober i Templet i Lyngby. Inden du tager frakken på og stryger ud af døren til koncert, så nyd lige Hjelms nye video til singlen ”Alibi” – der er næsten helt Kim Larsen-80’er-ørehænger over det (ment på den mest positive måde, man nu kan mene det). Her danser Christian Hjelm på barndommens villaveje, spiser kajkager og ser hjemmevideoklip fra gamle charterferier.

Meget kan man sige om det danske orkester Efterklang, men de ligger i hvert fald ikke på den lade side hvad angår kunstneriske ambitioner, udfordringer eller store armbevægelser – om det så er at samle lyde ind til et nyt album i en komplet forladt mineby ved navn Piramida på Svalbard eller at optræde med fuldt symfoniorkester. Den dygtige trios fjerde album, Piramida, er blevet rost vidt og bredt for sin skønhed og kunstneriske niveau, og nu følger Efterklang op på udgivelsen med tre koncerter sammen med Sjællands Symfoniorkester (Copenhagen Phil). Det sker tirsdag den 9. og onsdag den 10. oktober i Konservatoriets Koncertsal i København samt fredag den 12. oktober på Kulturværftet i Helsingør. Inden disse regulære koncerter optræder Efterklang desuden med Sønderjyllands Symfoniorkester i Alsion i Sønderborg til Kronprinsparrets Priser 2012 lørdag den 6. oktober.

Følg som altid med i flere anbefalelsesværdige koncerter i Undertoners koncertkalender.

Leave a Reply