Nyheder

Juli-koncerter I: Anna sagde, at Gary har nøglen til Roskildes kraftværk

Roskilde Festival er netop skudt i gang, men har ikke støvsuget hele Danmark for gode koncertoplevelser. Blandt andet kommer der store musikalske personligheder til Tivoli i København, mens der er spændende gratis koncerter i Aarhus.

Når man kigger på Musikdanmarks menu i juli måned, så er det ikke til at komme udenom Roskilde Festival. Musikprogrammet på Dyreskuepladsen er skudt i gang, og de første fire dage er som vanlig de såkaldte warm-up-dage med de nyeste stjerneskud på den nordiske musikhimmel. Warm-up-dagene byder på navne som Overthrow, , Postiljonen og Baby In Vain.

Gary Clark Jr. nyder de grønne omgivelser inden koncerten i København. Hvis det ikke lige var for den satans røde krokodille, der napper. Foto: John Sciulli/WireImage

Disse talenter varmer Roskilde-publikummet op til det helt store møde med festivalens hovedprogram. De musikalske mastodonter, som alle repræsenterer den øverste hylde inden for deres respektive genre, tæller i år Kraftwerk, Metallica, The National, Queens of the Stone Age, Rihanna, Sigur Rós og Slipknot. Følg Undertoners anmeldelser af Roskildes koncerter med små og store navne her.

Et af Roskilde Festivals andre kendetegn er deres store prioritering af world-genren, som også i år er repræsenteret med interessante navne som bl.a. Dhakabrakha, Mookomba, Rokia Traore, Bombino og Bixiga 70. Festivalen løber af stablen fra den 30. juni til søndag den 7. juli, og hvis du er blevet mere lækkersulten af at kigge på festivalens store tagselvbord, så er der endnu ikke udsolgt af partout-billetter. Der er også muligheder for endags-billetter, hvor der kun er meldt udsolgt af lørdags-billetter (bl.a. The National, Metallica, Sigur Rós).

Trods Roskilds fine line-up, så har de ikke støvsuget hele Danmark for hverken store eller interessante koncerter. Men står du nu i en situation, hvor du ikke har så mange sommerskillinger i lommerne, eller blot har lyst til at tjekke det boblende danske vækstlag ud? Så er Jyllands hovedstad muligvis stedet. Nogle af Aarhus mest etablerede spillesteder – Train, Voxhall, Atlas og Radar – præsenterer gratis koncerter ved Aarhus Havn imellem den 4. og 7. juli. Grunden er arrangementet The Tall Ships Races, som er en parade af gamle træskibe. Musikprogrammet byder den første dag på alternativ popmusik fra Lydmor, Mr. Fish og Aebeloe. Dagen efter står den i hiphoppens tegn med navne som Sukker Lyn, Pops Jabu og den lokale rapper Julaw, som er blevet meget anerkendt for sine hyldester til hjembyen i sange som “Aarhus” og “Mejlgade”. Sidste dagen består af stramme jeans og Fender-guitarer. Annasaid, Spökraket og Snaredrum fører os igennem sidste etape på Kranscenen.

Den 10. juli gæster en af de helt nye store vores lille, flade land. Amerikas nye bluesrock-stjerne Gary Clark Jr. spiller i Store Vega onsdag den 10. juli. Guitarmagikeren udsendte sidste år sit gennembrudsalbum Blak and Blu, som fik stor ros af ingen ringere end præsident Barack Obama. Kolleger som The Roots og Bruce Springsteen var også ude med store klapsalver. Gary Clark Jr. er indbegrebet af amerikansk blues, og man kan ikke undgå at nikke med til f.eks. denne autentiske fremførelse af “Next Door Neighbour Blues“.

Tivoli, i hjertet af København, har også valgt at sætte fokus på store koncerter og store navne i midten af juli. På tre dage præsenterer parken Rufus Wainwright, Fallulah, Marie Key og sidst, men ikke mindst, ingen ringere end Sting.

Rufus Wainwright spiller torsdag den 11. juli, og koncerten har potentialet til at blive en rigtig smuk oplevelse. Wainwright er musikalsk ekvilibrisme og hans seneste udspil Out of the Game  imponerede sidste år – også her på Undertoner, hvor anmelder Peter Friis Mikkelsen tildelte fem store U’er.

Dagen efter spiller to af Danmarks største kvindelige popmusikere lige nu. Fallulah har vist os helt nye sider af sig selv på sin anden plade Escapism, som udkom i foråret. Her præsenterer hun os for det mere afdæmpede, i forhold til sin første plade, som talte dansable hits som “Bridges” og “I Lay My Head”. Marie Keys karriere er startet langsomt, men nu er hun skudt op i superligaen af den danske popscene, hvor hun brød igennem med singlen “Uopnåelig”, og virkelig gør det godt live. Ugen inden gæster Key i øvrigt også Roskilde Festival.

Lørdag den 13. juli er det Stings tur på Plænen i Tivoli, og den 61-årige brite og tidligere Police-frontmand med det imponerende bagkatalog behøver vist ingen nærmere introduktion.

Hvis du ønsker nogle helt andre anbefalinger, så tjek vores koncertkalender for flere mulige gode oplevelser.