
Kelela er et af de mest spændende navne i nutidig R&B – og en af festivalens helt skarpe bookinger.
Hornene i vejret til den fede mædl
Så skal vi til det igen: Dåsebajerne skal ned, hovedet skal svinges, og djævlehornene skal være tydeligt repræsenteret. Til alle jer, der er fan af satan, moshpits og en god omgang fe’ dø’, har Roskilde Festival for gud ved hvilket år i træk samlet et solidt udvalg af større og mindre metalnavne for enhver smag som en del af deres lineup.
De var der for tre år siden på Pavilion, hvor de udførte deres vikartjans for Dååth på mest tilfredsstillende måde, og torsdag aften vender de så tilbage. Britiske Electric Wizard er sammen med åndsfællerne i Sleep blandt pionererne inden for doom- og stonermetalgenrerne, og de er bestemt ikke til at spøge med, når først volumenknappen ryger op på 11, de tunge riffs fra numre som ”Son of Nothing” og ”Funeralopolis” bliver serveret, og tusindvis af djævlehorn rejser sig fra menneskemængden på den anden side af scenekanten. I år får doomkvartetten tilmed lov til at gæste festivalens næststørste scene – en fornøjelse, som jeg er sikker på kun bliver gengældt fra publikums side.
Umiddelbart efter er det så svenske Bombus’ tur til at spille med musklerne. Med 180 i timen anført af aggressive og hårdtslående kompositioner og mindst lige så aggressiv og nærmest punket vokal er de fire fyre fra Göteborg klar til at føre en stolt, svensk metalarv videre. Der er sjældent stilstand i svenskernes næsten ustoppelige energi, der trækker på både den klassiske heavy metal og et mere moderne og hurtigt udtryk. Med to plader og seks år som aktivt band i bagagen er der lagt op til et brag af en koncert med et af de mest spændende metalnavne fra nabolandet som en mere tung opvarmning til torsdagens obligatoriske folkefest foran Orange Scene senere samme aften.
En sand metallegende må Phil Anselmo vel næsten kunne betegnes som. Som forsanger for ikke mindst Pantera, men også supergruppen Down, har den nu snart 46-årige amerikaner skabt sig en karriere som en af de mest karismatiske metalvokalister, og i år gæster han så Roskilde Festival med sin nye samling legekammerater, The Illegals. Med udgivelsen Walk Through Exits Only, der byder på nogle af de mest rå og ekstreme riffs og vokalpræstationer i Anselmo-regi, bliver det spændende at se, hvad der kommer til at ske på Arena tidligt fredag eftermiddag, men en ting er sikker: Det er ikke en koncert, man som dedikeret metalfan har lyst til at misse.
To bands, 11 mand og en dansk dobbeltkoncert i metallens tegn lørdag aften, som uden tvivl kommer til at fremvise noget af den mest lovende talentmasse fra de hjemlige breddegrader. På den ene side er Helhorse et styks tungt artilleri, der både skaber riffene til headbangerne og den solide melodi, og på den anden side er The Psyke Project en fuldstændig utilregnelig metalbastard, der i sidste ende er lige så udfordrende, som den er underholdende. Tilsammen leverer de en fusion af det bedste fra to metalverdener, som nok skal ende med at tegne sig for en af de helt unikke Roskildeoplevelser.
Amerikanske The Black Dahlia Murders musik er lige så ufarligt, som navnet antyder: overhovedet ikke. Det er det ene kompromisløse deathmetalnummer om død og ødelæggelse efter det andet, og har man ikke fået nok med satan på festivalens sidste dag, er der ingen grund til ikke at slå et smut forbi Pavilion og få rystet de sidste aggressioner ud af sig. Gruppen mangler for alvor at slå helt igennem på den store, internationale metalscene, men med søndagens optræden på Roskilde Festival tager de bestemt et stort skridt herhjemme, så mød op, og oplev et af de mest interessante metalnavne på årets lineup. (DN)
Bling og gummistøvler – hiphop og storbybeats
Roskilde byder i år på flere mellemstore rapnavne, men meget få virkelig store overraskelser eller scoops. Drake, Pusha T og Earl Sweatshirt er alle gode bookinger, men ingen af dem har udgivet et album i år, og man kan efterspørge noget aktualitet. Soul/R&B-programmet er ikke meget anderledes og virker slet ikke til at have fået fokus hos Roskilde Festivals bookere. På trods af den lidt smalle kost kommer her alligevel fem anbefalinger til kunstnere man skal fange i løbet af koncertdagene.
Det helt store scoop er selvfølgelig Outkast. Før i år var der ikke meget, der tydede på, at de to rappere Big Boi og André 3000 nogensinde ville stå på en scene sammen igen. Efter udgivelsen af det anmelderroste dobbeltalbum Speakerboxxx/The Love Below for 10 år siden stoppede duoen med at turnere, da André 3000 efter sigende udviklede sceneskræk. Helt sensationelt har han dog valgt at gå med til en utroligt omfattende festivaltour sammen med sin anden halvdel Big Boi, der strækker sig gennem USA og helt til Dyrskuepladsen. Men kontroverserne omkring Outkast er den mindst interessante del af bookingen, og det er det imponerende bagkatalog og den utrolige musikalitet og det store talent, som man skal troppe op efter, når de to veteraner stepper op på Orange Scene.
Outkasts indflydelse strækker sig også videre til nummer to på listen, der helt sikkert har hentet inspiration hos André 3000’s The Love Below. Chance the Rapper er ikke bange for at eksperimentere, tage chancer (no pun intended) og generelt være et alternativ til den etablerede rapscene, hvilket resulterede i den utrolig interessante, men noget ustadige debut Acid Rap. Med et karakteristisk syngende flow og stor musikalsk kreativitet har 21-årige Chance vist et potentiale, der har fået ham ind i varmen hos flere prominente musikere – bl.a. er James Blake så begejstret, at de nu er flyttet ind sammen. På trods af gentagende helbredsmæssige problemer, der har fået flere nylige optrædener aflyst, så ser det ud, som om han er klar til at tage Roskilde med storm.
Modsat flere af Roskildes urban-bookinger er bookingen af Kelela først og fremmest utrolig aktuel. Som medlem af Fade to Mind-kollektivet har hun sat klare præg på R&B-scenen siden hendes gratis udgivelse Cut 4 Me sidste år. Kelelas vokal sender tankerne tilbage til 90’ernes R&B-storhedstid med Mariah Carey, TLC og særligt Janet Jackson som forbilleder, mens musikken bag (produceret af producere fra Fade to Mind og Night Slugs) er hårdtslående og bas-domineret. Resultatet er futuristisk retro-R&B, der har været et af de store udspil i R&B-genrens nylige opblomstring. »I’ve always wanted to interrupt the space—more than sounding like anything, my commitment has just been to fuck it up,« udtalte hun til Pitchfork sidste år, og personligt kan jeg ikke vente med at høre hende fucke Roskilde op.
Hvor Chance the Rapper og Drake er efterkommere af André 3000’s bløde flow og musikalske eksperimentering, så er A$AP Ferg efter eget udsagn dybt inspireret af Big Boi. På samme måde som idolet virker Ferg til at være ustyrlig og utilregnelig i sit flow, konstant legende med leveringen og på kanten af beatet. Lyduniverset er dog fjernt fra Outkasts og bevæger sig mere i det mere æteriske og dystre univers, som A$AP-crewet har gjort sig kendt for. Spartanske beats med fokus på trap-hihatte dominerer debutpladen Trap Lord, mens Ferg typisk fortæller udsyrede bravado-historier og udnævner sig selv til ‘Hood Pope’. Som det klart mest excentriske medlem af A$AP Mob kan man forvente et energisk og underholdende liveshow, hvor Ferg skal forsøge at løfte universet fra pladen til en live-setting.
Sidste navn på listen er californiske Banks. Hypen omkring hende er støt stigende på baggrund af de to ep’er Fall Over og London fra sidste år, og hun er spået at nå samme højder som Lana Del Rey og Lykke Li. Særligt hendes arbejde med produceren Sohn har givet roser med på vejen og ført hende til, at flere magasiner har spået hende et stort 2014. Med det kommende debutalbum Goddess ude i september står man som Roskilde-deltager med muligheden for at smuglytte på en af fremtidens store håb. (NK)