Koncerter

Roskilde Festival 2016: Sudakistan, 27.06.16, Rising

Skrevet af Simon Freiesleben

Sudakistan gik all in på more is more og spillede op til larmende, latinamerikansk psych-dans.

Sudakistan

Foto: Malthe Ivarsson

Sudakistan! Det er altså et bandnavn, der bare ligger sindssygt godt i munden. Smag lige på det. Det er simpelthen bare sjovt at sige. Efter Stockholm-bandets aftenkoncert på Rising-scenen, kan jeg heldigvis også sige, at de er et helt forrygende sjovt liveorkester. Det fem mand store band spiller, hvad jeg bedst kan beskrive som latino psychrock, men det ville også være at simplificere det.

Hvor flere og flere kunstnere i disse dage satser på at less-is-more, så går Sudakistan all-in med dobbelt op på alt det sjove. De spiller med to perkussionister på hver deres tromme-setup, og med to guitarister, der virkelig giver den gas med fræsende garage-rockede riff’s. Der er vidst nok også en forsanger, men bandet deltes gladeligt om at råbe ind i mikrofonerne, så man ikke rigtigt lagde mærke til, når forsangeren ikke lige havde tid til at synge, fordi han var igang med en fed guitarsolo eller med at gejle publikum op. Jeg blev engang imellem i tvivl om, hvorvidt bandet egentlig sang på spansk eller engelsk, men det gjorde ikke så meget. Tværtimod faktisk. Sudakistan spiller hæsblæsende intens og dansevenlig psychrock, så man skal helst ikke stå og tænke for meget over teksterne, men bare give los.

Det herlige nummer “Illegal” er en god smagsprøve på hvad det er for en aparte cocktail som Sudakistan disker op med. De to perkussionister spiller hæsblæsende latinamerikanske calypso-rytmer, mens guitarerne samtidig får lov til at smadre igennem og teksten kan faktisk fint reduceres til slogan-niveau, så alle kan være med til at råbe “Illegal!” i vilden sky. Det er helt forrykt – på den gode måde!

Adskillige Sudakistan-sange når næsten et punkagtigt intensitetsniveua, og det skal også nævnes, at der var gang i en helt gedigent moshpit oppe foran scenen. Jeg vil faktisk driste mig til at sige, at der var endnu mere gang i publikum end til den forrige koncert med det danske metalband Bersærk (nu hvor snakken falder på bands med sjove navne). Selv ikke den regnbyge, der ramte en halv time inde i koncerten kunne drive publikum væk, og det forstår jeg virkelig godt. For skal jeg være fanget i regnvejr på Roskilde Festival, så lad mig da endelig være fanget, mens jeg danser til Sveriges mest larmende latinamerikanske psychrockband.

Sudakistan ryger fluks op mod toppen af listen over mine bedste koncertoplevelser i Roskilde Festivals opvarmningsdage! De får en varm, varm anbefaling herfra.

★★★★★☆

Leave a Reply