Plader

Oneida: Secret Wars

Skrevet af Mathias Askholm

Med Secret Wars leverer Oneida et enestående og slagkraftigt album, der befinder sig i en særkategori. Kvaliteten og graden af originalitet er høj.

Oneida er et band, der, modsat mange andre, ikke har ladet sig rive med af skiftende musikalske trends. ’Retrorock,’ ’electro-clash’ og ’quiet-is-the-new-loud’ – ingen af disse musikalske modefænomener får lov til at påvirke Oneidas univers. Papa Crazy, Bobby Matador og Hanoi Jane fortsætte ufortrødent i det spor, de udpenslede med Each One Teach One.

Inspirationen bliver hentet hos 60’ernes garagebands, 70’ernes stoner-rock og nyere, genrenedbrydende bands som The Ex-Models og The Planet The. At hævde, at Oneida ikke har cementeret sin plads på den alternative rockscene, vil være at fornægte fakta. Oneidas særegne kombination af lyde og musikalsk støj er deres helt egen, også selvom de har fået nogle nye følgesvende på deres mission mod nedbrydelsen af genremæssige spærregrænser.

De otte sange på Secret Wars er næsten lige så varierede som de mange bands, Oneida gennem tiden er blevet sammenlignet med. Der er den klassiske Stooges-reference, men ellers spænder listen over brugte referencer over mange interessante og forskellige navne, hvoraf The Butthole Surfers, Neu!, MC5, Hawkwind, Pink Floyd, Atari Teenage Riot, The Flaming Lips og Mercury Rev bare er et uddrag. På de otte sange formår Oneida at levere al den vitalitet og kreativitet, som så mange stereotype og uinteressante nye bands for øjeblikket mangler.

Efter den indledende “Treasure Plane”, der byder velkommen med et varmt tæppe af lodden guitar og orgelklange, bør man, hvis man ikke er bekendt med Oneidas musik, være parat til fortsættelsen. Førstesinglen “Caesar’s Column” og “Capt. Bo Dignifies the Allegations with a Response” leverer nemlig Oneida, som de efterhånden er blevet kendt; der bliver stillet store krav til lytteren, der skal være helt fremme i skoene for ikke at risikere at blive hægtet af af de mange musikalske krumspring. Pladen fortsætter med afvekslende passager, der blandt andet bringer den fabelagtige “$50 Tea”, der sørger for at genvinde energi og tempo efter den lidt rolige “Wild Horses”, og slutter af med den 15 minutter lange “Changes in the City”.

»I got a couple of ideas and a couple of ways to give them to you / But you never wanna listen so you don’t know how to do it at all,« synges der i “Capt. Bo Dignifies the Allagations with a Response”, og dette synes at være det gennemgående tema på Secret Wars. Oneida lancerer ikke skelsættende ændringer af deres musik på Secret Wars; de bliver faktisk bare ved med at spille den hjerne-forstyrrende rock, som de altid har spillet. Secret Wars er én af Oneidas bedste udgivelser og et lyt værd for alle, der tør tage udfordringen op.

★★★★★½

Lyt til “Wild Horses”:
[audio:http://www.scjag.com/mp3/jag/wildhorses.mp3]

Skriv et svar