Artikler Nyheder

August-koncerter: Øresund af et rent hjerte med en tvilling og den bedste kyst

Skrevet af Martin Thimes

Anden halvdel af august byder på en hulens masse anbefalelsesværdige koncerter. Aphex Twin, Arcade Fire, Primal Scream… og så videre!

Arcade Fire

Arcade Fire

Phew. Det er sgu til at få helt ondt i fødderne af. Cyklen bliver luftet gevaldigt i de sidste uger af august, hvor der er fuldstændigt fyldt på landets spillesteder. Der er Strøm Festival, Malmø Festival, mindre musikfestivaler både på Bornholm og i Thisted (som får besøg af The Pains of Being Pure at Heart (!)). De store arrangementer skal de fleste nok finde frem til, så vi har skrabet lidt i overfladen og fundet en stribe arrangementer frem, som måske er fløjet under radaren. Den 18. august spiller Øresund Space Collective et show, der nok skal trække ud og trække tråde tilbage til dengang, hvor der fandtes psykedeliske tapeter og hvor sange med titler som “In Her Majestys Secret Saucer” ikke virkede mystiske. Det bliver et spacerock-overflødighedshorn, og rygterne vil vide, at herrerne i rumkollektivet ikke er bange for at jamme.

Dagen efter er der godt nyt til alle, der bor i Aarhus. Her spiller Pink Reason nemlig med The Great Veil på Musikcaféen. Pink Reason er Kevin DeBroux’ smadrede lo-fi-enmandshær, der trækker på lige støjrock og lo-fi-æstetik. En mand, en guitar, måske en trommemaskine og så fuld smadder på sange, der strækker sig helt op mod to minutter stykket.

The Pains of Being Pure at Heart

Hvis du hellere vil have lidt mere tid til at fordøje det hele, så spiller The Pains of Being Pure at Heart også den 19. august. Det sker på Amager Bio, hvor danske Flag White har fået æren af at varme op. Brooklyn-bandet imponerede ikke voldsomt med deres seneste udspil, Belong, som tog noget af det umiddelbart mest charmerende fra bandets lyd: den fuzzede Sarah Records-dyrkelse.  Men de er festlige live, og bliver det sikkert også på Amager.

Hvis man derimod vil have smæk for skillingen, er der to virkelig gode bud den 20. august. Aphex Twin giver en blandet koncert og visuelt show i TAP1 og Tim Friese-Greene spiller et husshow for 40 mennesker. Førstnævnte bliver uden tvivl et mindfuck. For Aphex Twin formår som få andre at pirre både dansemusklerne og de centre i hjernen, der vækker ubehaget nede i maven. Præcist hvad han kommer til at spille er straks sværere at spå om, for manden har trods alt bevæget sig som en fisk i vandet mellem alt fra acid techno til afdæmpet ambient. Men hvis hans optræden på dette års Sonar Festival afslører retningen, så bliver der nok mest til gulvet.

Tim Friese-Greene kommer stensikkert ikke til at spille op til rave. Men mindre kan også gøre det for manden, der sad bag knapperne på Talk Talk-pladerne mellem 1984 og starten af halvfemserne. Og lige for at repetere pensum: Det er altså It’s My Life, The Colour of Spring, Spirit of Eden og Laughing Stock. For tiden udgiver han selv musik under navnet Heligoland, men præcist hvad koncerten i det hemmelige spillested Lillely kommer til at bestå af, er stadig usikkert. Men der går rygter om, at han vil spille lidt Talk Talk!

Og så er det ellers tid til at chillaxe og lade som om man hænger lidt på en strand i L.A. For den 22. og 23. august kommer Best Coast til landet. Først spiller Bethany Cosentino og band på Amager Bio og dagen efter er det Train i Aarhus, der tager imod. Det er lidt en lotto-kupon af et par koncerter, for sidst damen gæstede landet, var hun, om ikke i sløvt humør, så i hvert fald præget af måske at have hængt lige vel længe i boderne i nabolaget omkring Loppen. Men hendes sukkersøde sange om drenge, sommer og… drenge, er herligt fri for snobbede tendenser. Det er sjov musik, og det skal de to koncerter også nok blive.

Kurt Vile - der findes virkelig gode sange inde under det hår!

Om de mange koncerter har fjernet al det dragende ved Kurt Vile er straks et andet spørgsmål. Det er i hvert tilfælde ikke lykkedes den langhårede Philly-musiker at skabe samme udelte begejstring om koncerterne som det er med de plader, han har udgivet i de seneste år. Heldigvis får han mulighed for at råde bod på den, ifølge Undertoners Signe Palsøe, miserable koncert på årets Roskilde Festival ved flere lejligheder. Først den 24. august på Posten i Odense og næsten en uge efter, den 30. august, på Store Vega i København. Den 27. august er der et ganske spændende bekendtskab på programmet. The Ones That Got Away, er danske Martin Bernts enmandsprojekt, der har lånt Einstürtzende Neubautens Jochen Arbeits arbejdskraft til at skrue en række mørke pop-suiter sammen. Det er endnu ikke udgivet, men at dømme efter det, der er tilgængeligt på Soundcloud, bliver det en fortættet aften i kælderen under Drone på Nørrebro.

Helt så intimt bliver det helt sikkert ikke til Arcade Fire, der nu er så store, at de kan fylde Ballerup Super Arena den 27. august. Ikke dårligt. Men jeg ville gemme pengene til dagen efter, hvor Bobby Gillespie og resten af Primal Scream vil opføre hele Screamadelica. Fra ende til anden. Det sker på Vega i København. Og er afgjort på listen over koncerter, der ikke må misses. Husk: Du kan altid finde massevis af spændende koncerter i Undertoners koncertkalender, som vi løbende opdaterer.

Leave a Reply