Nyheder

November-koncerter I: Gylden panda med store øjne går på stylter til fødselsdagsfest

Hold fast i sommeren med melodisk poppunk. Eller omfavn det mørke efterår i selskab med skrøbelige og følelsesladede toner. Se Undertoners koncertanbefalinger til første halvdel af november.

Så blev det november. Årets længste måned, hvis du spørger Henrik Nordbrandt. Det bliver sikkert også så koldt, blæsende og regnfuldt, at bløde tæpper og glohed te lyder langt mere indbydende end at begive sig ud i efterårsmørket for at tage til koncert. Kom af sted alligevel, for de kommende 14 dage byder på nogle anbefalelsesværdige koncerter, der passer som fod i gummistøvle med det forbistrede vejrlig.

I Aalborg giver de dog efteråret fingeren. Solen skinner stadig lørdag den 2. november, når 1000Fryd lægger lokaler til en formentlig forrygende poppunk-aften. Tre navne er på plakaten. De Høje Hæle, som på sin seneste plade, Mund til mund, ifølge anmelder Mathias Hagemann-Nielsen viste, hvor »punkskabet skal stå,« behøver ingen yderligere introduktion. Aarhusianske Dature spillede sin debutkoncert i april, men bandet er ikke just nogen grønskolling, for det er opstået på resterne af alt for tidligt opløste Cola Freaks. Aftenens tredje indslag er den amerikanske trio Big Eyes, hvis andet album, Almost Famous fra foråret, er en glimrende samling melodiske 70’er-powerpop/90’er-poppunk-sange. Big Eyes kommer også forbi København, nærmere bestemt Ungdomshuset, søndag den 3. november. Her er de to danske bands erstattet af det beslægtede Vånna Inget fra Sverige.

Og nu til den eftertænksomme efterårsmusik. Julia Holter, der er en af tidens mest interessante musikere, udgav sit andet album, Loud City Song, i augusts sommervarme. Ikke det mest oplagte tidspunkt til Holters krævende avantgarde-pop. Trods bragende solskin fik Undertoners anmelder Nina Ulrich Østergaard modvilligt lyttet sig ind på albummet og overgivet sig til dets »intense, skrøbelige og ekstremt feminine kompositioner, der langsomt manes frem og vinder fodfæste.«  Holter kan du opleve på Jazzhouse i København den 5. november og i Voxhall i Aarhus den 6. november.

Daughter-1729600

Daughter på udflugt i Hareskoven inden koncerten i Store Vega.

Britiske Daughter med Elena Tonra i front er også velvalgt på et efterårssoundtrack. Debutalbummet, If You Leave, gav Alex Nørregaard fem U’er og kaldte »et koldt, følelsestungt og rørende album, hvor rumklang og urolig instrumentering svøber Tonras smukke stemme og knugende lyrik i larmende stilhed.«  I april spillede Daughter i Lille Vega. Blandt publikum var Undertoners Nicklas Colerick, og han overværede en koncert, der desværre ikke stod mål med briternes store potentiale. Dertil var forsangerinden lidt for nervøs og pauserne mellem numrene for lange. Forhåbentlig har Tonra bedre styr på nerverne, når Daugter står på scenen i Store Vega fredag den 8. november. Broken Twin varmer op.

Samme aften er der fødselsdagsfest for musikbloggen Regnsky, der kom til verden en (formentlig) regnvåd aften for fem år siden. Det bliver fejret på Rust med Gold Panda som det musikalske islæt på fødselsdagsprogrammet. Den elektroniske musiker er aktuel med sit andet album, Half of Where You Live.

Fredag den 8. og lørdag den 9. november indtager legendariske Nick Cave and the Bad Seeds Falconer Salen på Frederiksberg for øjnene af de heldige, der nåede at sikre sig billet til de to koncerter, som ikke overraskende blev udsolgt hurtigt. Nick Cave var ikke meget for de lyse, skandinaviske sommernætter, da han i juni besøgte NorthSide Festival. Måske Falconers mørke og novembernatten vil passe de dystre australiere bedre. Der var to gange 5 U’er fra Undertoners anmelderduo Pladeklubben til bandets seneste udspil, Push the Sky Away.

Sidste anbefaling i denne omgang falder på Crystal Stilts. Selvom det ikke er verdens mest originale band – anmeldelser af bandet namedropper ofte 60’er-psych- og 80’er-janglebands – er det billetprisen værd at overvære de rumklang- og reverb-begrejstrede new yorkere. Crystal Stilts er aktuelle med albummet Nature Noir, der indeholder singlen “Star Crawl” , når de kommer forbi Stengade i hovedstaden den 14. november og Atlas i Aarhus den 18. november.

Som altid kan du se flere udvalgte koncerter i Undertoners koncertkalender.

Leave a Reply