Artikler

Undertoners guide til Roskilde ’15: Fredag

Kendrick Lamar spiller fredag den 3. juli på Orange Scene
Skrevet af Sabina Hvass

Så mange beats, så mange ord! Fredag den 3. juli på Roskilde byder på høj kvalitet inden for hiphop og pop krydret med psykedelisk rock og afrikanske rytmer. Undertoner hjælper dig med at sætte krydser i dit nyerhvervede musikprogram.

Kendrick Lamar spiller fredag den 3. juli på Orange Scene

Kendrick Lamar spiller fredag den 3. juli på Orange Scene.

Er du endnu ikke smuttet mod Dyrskuepladsen? Eller sidder du og er ved at krydse koncerter af i dit nyerhvervede Roskilde-program? Hvad end din situation må være i dette øjeblik, kære læser, så er Undertoner klar med en guide til Roskilde Festival fredagslineup, hvor tangenten fra onsdagens og torsdagens svære valgsituationer endnu spiller. Vi kommer dig endnu engang til hjælp med en guide til, hvordan du topper de første to musikdages indtryk op med flere fantastiske koncertoplevelser.

Man kan lægge lidt blødt ud med danske Majke Voss Romme aka Broken Twin kl. 13. Hendes debut, May, fik en sjetteplads på vores liste over de bedste danske udgivelser i 2014, og vi formoder, at pladens melankolske styrke vil fylde ud under teltdugen på Pavilion på smukkeste vis. En alternativ start på musikdagen kunne være med danske Rangleklods kl. 14 på Apollo. Med to album bag sig har Esben Andersens projekt et solidt katalog af svulstige elektroniske numre. Sammen med Pernille Smith-Sivertsen, den nyligt tilføjede partner-in-music, står de gerne for en festlig start på din Roskilde-fredag.

Ved eftermiddagstide kan du lade batterierne op med en bid mad på pladsen, inden du kl. 16 kan gå mod Arena og se den eneste skandinaviske koncert denne sommer med The Tallest Man on Earth. Den vanlige lyd af Kristian Matssons stemme med guitarakkompagnement styrkes denne fredag med et band, der uden tvivl vil slukke din tørst efter et folket indslag. Herefter har mætheden fortaget sig, og pulsen skal op igen. Den alternative, L.A.-baserede hiphop-producer The Gaslamp Killer har gæster med til formålet, når han kl. 17 går på Avalon-scenen. Intet mindre end 14 gæster i det medbragte band skal oversætte psykedeliske drejninger, tunge beats og verdensomspændende indflydelser til en koncertoplevelse af de mere omfangsrige. The Gaslamp Killer har desuden også DJ-sæt på den mobile Ghettoblaster ved City Center Øst kl. 23.

Er hiphop fortsat your jam denne aften, så står britiske Kate Tempest klar på Apollo kl. 18 til at byde fredag aften velkommen. Med sin sammensmeltning af spoken word og legesyge beats vil hun tage en mere narrativ tilgang til genren. Hun er blevet sammenlignet med landsmanden Mike Skinner, men er mest sin egen, når hun rapper om storbyens ensomhed og maler billeder af hverdagens udfordringer ud i både beats og lyrik.

Apropos det lyriske, så skal man forvente et »special show« fra den danske ordekvilibrist Lars H.U.G kl. 18.30 på Arena. Det forlyder, at koncerten bliver en unik sammensætning af scenografi, visuals og en rejse gennem højdepunkterne af hans karriere fra Kliché til sidste års roste 10 sekunders stilhed. Herefter er det helt legalt at tænke på at tanke op i baren, gå på kulinarisk eventyr på pladsen og blive klar til aftenens finaler, før du falder om på din nu sikkert halvflade luftmadras.

Er du ikke én af de festivalgængere, der prioriterer hiphoppen og selvfølgelig skal se Kendrick Lamar på Orange kl. 19.30, så står de tyske industrial-legender fra Einstürzende Neubauten klar på Avalon kl. 20 til at give deres 35-års jubilæumskoncert. Med den altdominerende kaptajn Blixa Bargeld ved roret er vi sikre på, at publikummet på Avalon trygt bliver navigeret mod en unik liveoplevelse af ældre som nyere numre fra den omsiggribende diskografi.

Du trænger sikkert til at puste ud nu, men holder den kørende! Du fungerer endnu på en cocktail af adrenalin og lykkefølelse. Din partyblære har rettet sig ind efter koncerternes varighed, og du betvivler efterhånden din dødelighed. Derfor skal du kigge forbi Arena kl. 21, hvor den roste hiphopduo Run the Jewels går på. Få den mavepuster af virkeligheden, som du trænger til, og kom ned på jorden med Killer Mike og El-P. De står klar til at fortælle dig nogle sandheder, som du sikkert er nødt til at sunde dig på. Men fortvivl ikke – der er alligevel god tid, og en lille gåtur tværs over pladsen til Avalon, hvor svenske Goat går på kl. 00. Deres rytmefusioner går direkte i dine trætte ben, der er nødt til at deltage i dansen.

Selvom du ved, at du må bøde i muskelkramper, så gør du klogt i at stille dig på plænen foran Orange kl. 01.30, hvor Mew spiller sine nye, mere poppede rockværker. Det bliver Mews eneste danske festivalkoncert, så måske er vi heldige at blive lullet til ro med “Comforting Sounds”, før man må tage turen tilbage til teltet med visheden om, at kun lørdagen er tilbage. Pyha!

Læs også Undertoners guides til onsdag, torsdag og lørdag.

Leave a Reply