Nyheder

August-koncerter I: Katten har magt, impalaen er tam, og kejseren tager i Tivoli

Mikal Cronin glæder sig til at lufte sin nye t-shirt i Pumpehuset

Selvom vi officielt stadig holder sommerferie her på Undertoner, har vi for en kort stund forladt liggestolen og fundet en håndfuld interessante koncerter for de næste to uger.

Hver en flække i det danske sommerland kan efterhånden præsentere sit eget bud på en musikfestival. Det fortsætter i august, hvor musikken spiller i bl.a. Skanderborg, Bork Havn, Langå og Ringsted de næste to uger. Bortset fra den alternative Sejerø Festival, der allerede er udsolgt, er det dog to københavnske festivaler, der har de mest spændende navne på plakaten.

Trailerpark Festival, der foregår fra den 1.-3. august, har i år fokuseret på danske navne. En række velkendte navne som When Saints Go Machine, Vinnie Who og skal og kan givetvis trække folk ud til Copenhagen Skatepark på Vesterbro. Men du kan bl.a. også opleve dvælende electronica med Sekuoia, Silver 6’s psykedeliske rock, som de selv kalder for noisegospel, og melankolsk indiepop med kvartetten Betting on the Mouse, der albumdebuterede i foråret til glæde for Undertoners anmelder.

Mikal Cronin glæder sig til at lufte sin nye t-shirt i Pumpehuset

Weekendens anden københavnske festival, Vanguard, finder sted i Søndermarken på Frederiksberg – ifølge folkene bag; i skønne omgivelser, hvor det er tilladt at medbringe egen picnic-kurv. Det er et lidt løjerligt program, som skal agere lydtapet til hjemmesmurte sandwich og kølig rosévin, på festivalens første dag, fredag den 2. august. Det kan på nogle punkter kaldes tilbageskuende og folkeligt. Men det er nogle år siden, man sidst havde muligheden for at opleve Håkan Hellström på dansk jord, og nu er han tilbage med Det kommer aldrig va över för mig. Interessant er bookingen af den amerikanske folk-musiker Rodriguez, der udgav to kommercielle flop i begyndelsen af 70’erne, men mod sit vidende efterfølgende blev et stort navn i Sydafrika. Vanguards lørdagsprogram har en klarere profil med fokus på hiphop og rap, og legender som De La Soul, Wu Tang Clan og Doom har meldt deres ankomst. Fra den danske scene kommer Malk de Koijn, Ponyblod og den 80’er-glade rapper Marvelous Mosell.

Selvom et stort billetsalg har medført, at Marmorkirken mod hensigten alligevel ikke skal huse den første koncert med Godspeed You! Black Emperor på dansk grund i 11 år, vil Tivolis Koncertsal uden tvivl udgøre en glimrende ramme til kakofonisk post-rock, når canadierne dukker op den 7. august. Som Søren Jakobsen skrev i sin begejstrede anmeldelse af ‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend! , »så findes der ikke noget som et rasende, canadisk kollektiv, der kan gøre alt omkringliggende komplet lige meget.«  Akustikken er med garanti også bedre.

Samme aften er det muligt at opleve Cat Power, der sidste år udgav det dystre album Sun. Trods sin titel var albummet ifølge Nina Ulrich Østergaard en dyrkelse af »det rå, personlige singer-songwriter-udtryk med stærke tekster, altid fulde af følelser, om det så er overstrømmende kærlighed eller sort tungsind«. Cat Powers personlighed kan du stifte bekendtskab med i Koncertsalen i København.

De australske psych-rockere Tame Impala gæstede i oktober et udsolgt Lille Vega. Den 9. august er de tilbage på Enghavevej, men naturlig nok denne gang i Store Vega, hvor numrene fra forrige års fremragende Lonerism forhåbentlig vil fungere bedre live, end det var tilfældet ved sidste visit i Danmark. Det kan anbefales at komme til opvarmningen, amerikanske Merchandise, hvis seneste album Total Nite lyder som et slidt kassettebånd med britisk postpunk og janglepop fra 80’erne. Merchandise spiller også på Voxhall i Aarhus den 10. august.

Smash!Bang!Pow! afrunder sin række af sommerkoncerter med et heldagsarrangement i Pumpehuset den 11. august. Under navnet Wasn’t Born to Follow har bookerne samlet et par navne, der passer glimrende til en doven august-søndag. Først og fremmest Mikal Cronin, der i maj spillede stemningen høj på Pop Revo med sine fuzzede strand-popsange. Også Ducktails, der på sin seneste plade, The Flower Lane, udfoldede sin glæde ved pop af den bløde og varme slags, vil ligesom på Stengade tilbage i februar sende solskinslyde ud over publikum i Pumpehuset. Programmet inkluderer bl.a. også Dirty Beaches plus et større endnu ikke annonceret navn fra det store udland.

Du kan se flere august-koncerter i Undertoners koncertkalender.