Plader

Thao with the Get Down Stay Down: We Brave Bee Stings and All

Tag en banjo, en utrolig sød og charmerende pigestemme, lidt beatboxing, håndklap og fløjten og tilsæt så en ordentlig teske sukker. Bland det hele sammen, og så har du dig en sodavandsis bestående af blød indiepop og sommerstemning. En sodavandsis, der vel at mærke ikke bliver for sød.

Efter debuten Like the Linen i 2005 havde Thao Nguyen travlt med at turnere Amerika for derefter at skrive kontrakt med det velrenommerede indieselskab Kill Rock Stars. Der fik hun i 2006 debut på singer/songwriter-opsamlingen The Sound the Hare Heard. Derefter slog hun pjalterne sammen med trioen The Get Down Stay Down, og i starten af dette år så We Brave Bee Stings And All lyset. Men selv om Thao har bevæget sig væk fra et lille lokalt Virginia-pladeselskab til et stort og internationalt anerkendt, er der stadig noget hjemmestrikket over sangene. Hun har ikke glemt sin tid i en countrypopduo, og hvilket fremgår, når man lytter til banjoen, der ofte skubber sangene af sted med afsæt i bluegrass.

Nok er Thao blevet en voksen kvinde, men sangene lyder stadig som soundtracket til et barns sommer. Det er meget sødt, og det er lige før, at det bliver for tuttenuttet og for ensformigt, men på en eller anden måde formår Thao og hendes band altid at redde den hjem. Måske er det enkelheden i sangene, der egentlig lyder ret ens. Måske er det teksterne, der sammen med melodierne får de enkelte skæringer til at fremstå som bittersøde brudstykker fra en dagbog. Det gør ikke det store, at sangene lyder ens, for Thao charmerer lytteren med sin lidt skæve stemme, der akkompagneres flot af The Get Down Stay Down.

Det kan muligvis gøre ondt at blive ramt af “Bag of Hammers”, men i virkeligheden er der bare tale om et dejligt skævt nummer, der indledes med stille beatboxing og ender med en gentagelse af samme vers tre gange. Det kan lyde kedeligt, men det er det bestemt ikke. For med guitarfinurligheder og solidt trommespil bliver det bare rart at lytte til, og som Thao synger: »As sharp as I sing / It still soothes you, doesn’t it / Like a lick of ice cream.« Lige dér rammer Thao selv hovedet på sømmet, for det er præcis sådan, We Brave Bee Stings And All er. Du bliver stukket, men det er alligevel rart, som når solen slikker dig tør efter en tur i havet en varm sommerdag.

Sommertemaet fortsætter, og “Swimming Pools” er en ren hyldest til sommeren og at bade i svømmepølen. På samme tid er der også plads til lidt feminisme med linjerne »And we splash our eyes full of chemicals / Just so there’s nothing left for little girls.« En lille huskekage om, at man ikke skal skynde sig at blive voksen og kvinde før tiden. Det er et kort og intenst nummer, der blander traditionel indiepop med skramlende guitarer og åh-åh-kor sammen med banjodrevet bluegrass af bedste skuffe.

Ikke nok med, at Thao rykkede til Kill Rock Stars – hun fik også en ny producer i form af Tucker Martine, der også har produceret navne som The Decemberists og Sufjan Stevens. Især det sidste fornægter sig ikke, da der også er blevet plads til en masse strygere, jazztrommer og lidt guitarstøj. Dette er især tydeligt i “Fear and Convenience”, der starter stille og roligt med en afdæmpet guitar, hvorefter der lige så stille bliver lagt flere og flere instrumenter på. Tromboner sniger sig ind i sangen, og pludselig står vi med et klimaks, der er som taget fra en Sufjan Stevens-plade. Et virkeligt stærkt nummer, der sætter sig i bevidstheden.

Thao with the Get Down Stay Down kan på papiret lyde som et projekt, der hurtigt bliver kedeligt og for meget. Der bliver spillet på alle indiepopklichéerne, men uden at det bliver patetisk og irriterende. Men i bund og grund er det bare en rigtig dejlig plade, der skal med ud i sommeren, når den engang kommer.

★★★★★☆

Leave a Reply