Nyheder

Oktober-koncerter I: Langt fra gevir og endeløs kulturnat solo med førstehjælp

Det er især danske og nordiske navne, vi anbefaler i oktobers første halvdel. Og så lige et enkelt Brooklyn-band, som gæster både Aarhus og København.

Efterår er koncerttid og højsæson på landets store og små spillesteder. Her har vi plukket en række koncerter, vi særligt gerne vil anbefale dig, i første halvdel af oktober.

Fredag den 3. oktober fejrer det lovende danske band Far Away from Fiji udgivelsen af deres debutalbum, The Time Is Now, på Drone på Nørrebro i København. Trioen har efterhånden bedrevet hele fire ep’er, og nu også et helt album, med melodiøs lo-fi og nostalgisk indierock, der lyder af sommerdage for længe siden. Varm op med ep’erne, som kan downloades kvit og frit fra bandets hjemmeside, og seneste single, “Easy to Pretend”. Med sig på Drone har trioen Sink Ships, som tidligere på året fik tildelt fire U’er af anmelder Sabina Hvass.

kjfksflkjsf

Amish-mode hos søstrene i First Aid Kit.

Da Brooklyn-bandet The Antlers gæstede Jazzhouse i 2010, håbede Undertoners Signe Palsøe, at bandet ville drive det til noget stort inden for den stemnings- mættede indierock. Om The Antlers virkelig er blevet store sidenhen, det er måske lidt tja-tjoh… Et kolossalt gennembrud har bandet ikke just fået, og deres femte album, Familiars, udkom i juni til en noget blandet modtagelse. Bandet har dog stadig de flotte bedrifter Hospice og Burst Apart med sig. The Antlers kan høres live på dansk grund den 6. oktober i københavnske Lille Vega og den 11. oktober i aarhusianske Voxhall. I København er der udsolgt, men der er stadig ledige billetter i Aarhus.

Nils Gröndahl kender den opmærksomme Undertoner- læser formentlig fra Under Byen, men Gröndahl står også ofte på egne ben. Nu i sådan en grad, at han udgiver sit første soloudspil i fuld længde. Titlen er Endlos Routinen og udgivelsesdatoen 13. oktober. Et par dage inden tages der forskud på den dramatiske violinstøj (det er pænt ment), når udgivelsen fejres med koncert torsdag den 9. oktober på Drone i København.

Dagen efter (eller rettere sagt; natten efter), fredag den 10. oktober, er der Kulturnat i København. Denne oktobertradition byder som altid på et væld af åbne huse på byens største og mindste kulturinstitutioner. Det er også værd at søge efter koncerterne i programmet, hvor man kan finde koncert hos Nordisk Råd, Ved Stranden 18, med den islandske sangerinde Disa, som også optrådte på årets Trailerpark Festival. På Frederiksberg Hovedbibliotek kan man komme til koncert og liveinterview med The Blue Van, og på det københavnske Hovedbibliotek spiller punkrock-gutterne i Synd og Skam. På Amager kan man i DR Koncerthusets foyer høre de tre KarriereKanonen-vindere, For Akia, Keep Camping og Sonja Hald – Undertoner oplevede sidstnævnte, da bandet spillede på årets Spot Festival. Se alle koncerter i Kulturnattens program.

På aftenen for Kulturnatten kan man også vælge at træde ud af programmet og drage til Christianshavns Beboerhus, hvor koncertrækken o0SOLO0o er nået til Nis Bysted (Thulebasen) og Marie Eline Hansen (MOKO). Konceptet går ud på at sætte to musikere sammen, som ikke har optrådt sammen før og lade de dobbelte solokoncerter skabe en ny helhed. Faktisk var Marie Eline Hansens musik noget af det, Nis Bysted anbefalede, da Thulebasen anbefalede musik her hos Undertoner for et par år siden.

De to svenske søstre i First Aid Kit har med nu tre album med country-inspireret indiepop opnået stor succes også uden for Skandinaviens grænser. Da de gav koncert i København i november 2012, var Undertoner med, og Nina Ulrich Østergaard gav fem et halvt U og skrev: »Jeg gik ind til denne koncert med lunkne forventninger om, at det da nok skulle blive meget stilfærdigt og hyggeligt (…) Og jeg gik derfra med åben mund og polypper, med en nyvunden kæmpe respekt for First Aid Kit, deres beundringsværdige overskud og musikalske dygtighed.« Inden First Aid Kit turnerer videre i Europa og USA, besøger de Voxhall den 10. oktober og Koncerthusets store sal den 11. oktober.

Som altid kan du se flere koncerter, det er værd at bruge tid på, i Koncertkalenderen.

1 kommentar

  • Lad os lige blive enige om, at Ekkozone, der opfører Steve Reich på Jazzhouse d. 10. oktober, mangler på den liste!

Leave a Reply